Veliki korak naprijed u razumijevanju raka vrata maternice


Veliki korak naprijed u razumijevanju raka vrata maternice

Znanstvenici su otkrili da se rak vrata maternice može podijeliti u dvije različite molekularne podskupine, C1 i C2, a jedna je daleko agresivnija od druge, ukazuju rezultati nove studije.

Daljnja istraživanja otkrila su da C1 tumori sadrže mnogo veći broj specijaliziranih bijelih krvnih stanica, poznatih kao citotoksične T stanice, za koje se zna da su snažni serijski ubojice tumorskih stanica. Nalazi sugeriraju da će pacijenti s C1 tumorima imati jači imunološki odgovor unutar mikrookruženja tumora.

U žena je rak vrata maternice glavni uzrok smrti koji je povezan s rakom i svake godine uzrokuje oko 528.000 novih slučajeva i 266.000 smrtnih slučajeva diljem svijeta. Gotovo ga uvijek uzrokuje humani papilomavirus (HPV), koji se može prenijeti s jedne osobe na drugu tijekom spolnog odnosa. Rak vrata maternice može uzrokovati najmanje 12 različitih visokorizičnih tipova HPV-a.

Ova nova studija sugerira da, iako se određeni tipovi HPV-a češće nalaze u tumorima C1 ili C2, prognoza je povezana sa skupinom kojoj se tumor može pripisati, a ne tipom HPV-a koji sadrži.

Smatra se, da bi određivanje ima li pacijentica rak vrata maternice C1 ili C2 moglo pomoći u planiranju liječenja, jer se čini da daje dodatne prognostičke informacije. C1 i C2 klasifikacija također bi mogla biti korisna u predviđanju koji će pacijenti vjerojatno imati koristi od novih lijekova za imunoterapiju kao što je pembrolizumab.

Izvor:
Nature Communications