Virtualna kolonoskopija pomaže u otkrivanju raka izvan debelog crijeva


Virtualna kolonoskopija pomaže u otkrivanju raka izvan debelog crijeva

Istraživanje provedeno u SAD-u na 2.277 ispitanika pokazalo je da ne samo da virtualna kolonoskopija (VC) može otkriti rak debelog crijeva, ona također povećava i vjerojatnost otkrivanja raka izvan debelog crijeva.

Virtualna kolonoskopija (ili kompjuterizirana tomografska kolonografija (CTC)) koristi rendgenske zrake i računala za proizvodnju dvo- i tro-dimenzionalne slike debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do donjeg kraja tankog crijeva te ih prikazuje na ekranu.

Postupak se koristi za dijagnosticiranju bolesti debelog crijeva, uključujući i polipe, divertikulozu i rak debelog crijeva. Virtualna kolonoskopija može se izvesti uz pomoć kompjutorizirane tomografije (CT) ili magnetske rezonancije (MRI).

Virtualna kolonoskopija je manje invazivna od uobičajene "optičke" kolonoskopije. Osim pogleda na unutrašnjost debelog crijeva, virtualna kolonoskopija pregledava cijeli abdomen i zdjelicu.

Što se tiče nalaza izvan debelog crijeva, virtualna kolonoskopija povećava izglede za otkrivanje rizičnih lezija za 78 posto te je treba smatrati kao alternativu optičkoj kolonoskopiji za programe ranog otkrivanja ili kao jednokratan postupak za otkrivanje lezija u i izvan debelog crijeva.

Izvor:
American Journal of Roentgenology.