Vitamin D i kalcij ne smanjuju rizik od kolorektalnih adenoma


Vitamin D i kalcij ne smanjuju rizik od kolorektalnih adenoma

Izgleda da dodaci vitamina D i kalcija ipak ne smanjuju rizik od razvoja kolorektalnih adenoma, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo 2.259 pacijenata s prethodno dijagnosticiranim adenomom.

Pacijenti su svakodnevno uzimali 1.000 IJ vitamina D3 i 1.200 mg kalcija, no njihovo uzimanje nije značajno smanjilo rizik od ponovne pojave kolorektalnih adenoma tijekom perioda od 3 do 5 godina.

Rezultati su razočaravajući obzirom da su prethodne opservacijske studije ukazivale da uzimanje dodataka vitamina D i kalcija može smanjiti rizik od razvoja adenoma, a jedna je studija ukazivala da visoke razine vitamina D u serumu smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

Jednako tako, razočarenje je tim veće, obzirom da su neka laboratorijska istraživanja pokazala da vitamin D i kalcij imaju sinergistički kemopreventivni učinak protiv kolorektalnih tumora.

Inače, adenomatozni polipi ili adenomi su benigni epitelni tumori koji su posljedica neoplastične proliferacije epitelnih stanica sluznice debelog crijeva. Vjerojatnost maligne transformacije u adenomatoznom polipu u trenutku dijagnoze ovisi o veličini, histološkom tipu i stupnju displazije; rizik od maligne transformacije tubularnog adenoma promjera 1,5 cm iznosi 2 posto, nasuprot 35 postotnom riziku kod viloznog adenoma promjera 3 cm.

Izvor:
New England Journal of Medicine