Vitamin D može usporiti napredovanje multiple skleroze


Vitamin D može usporiti napredovanje multiple skleroze

Rezultati nove studije u kojoj je sudjelovalo 465 bolesnika sa znakovima multiple skleroze, ukazuju da vitamin D može usporiti napredovanje multiple skleroze i smanjiti štetnu aktivnost mozga. Stoga je prema mišljenju liječnika jako važno da se nedostatak vitamina D ispravi odmah u početku bolesti.

Naime, ovi rezultati, u kombinaciji s prethodnim dokazima da je nedostatak vitamina D čimbenik rizika za multiplu sklerozu, ukazuju da je održavanje odgovarajuće razine vitamina D bitno za liječenje multiple skleroze.

Oboljeli od multiple skleroze koji su imali niže razine vitamina D, ispod 50 nmol/L, imali su veću vjerojatnost da će razviti nove moždane lezije te su imali lošiju prognozu nego bolesnici s višim razinama vitamina D.

Vitamin D se često naziva "vitamin sunca" jer ga naše tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevim zrakama. Vitamin D je vitamin topljiv u mastima. Poznato je više aktivnih spojeva i zato govorimo o vitaminima grupe D. Kalciferol ima najveću biološku vrijednost. Ergokalciferol (D2) nastaje iz provitamina ergosterola koji je biljnog podrijetla, a kolekalciferol (D3) je životinjskog podrijetla.

Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, cerealijama, žutanjku, kvascu i jetri.

Izvor:
JAMA Neurology