Vitamin D povećava šanse za preživljavanje raka debelog crijeva


Vitamin D povećava šanse za preživljavanje raka debelog crijeva

Prema rezultatima nove studije, oboljeli od raka debelog crijeva koji imaju više razine vitamina D u krvi, imaju veću vjerojatnost da će preživjeti bolest.

Naime, analiza gotovo 1.600 oboljelih od raka debelog crijeva pokazala je da bolesnici s višim razinama vitamina D imaju upola manji rizik od smrti od raka debelog crijeva nego bolesnici s niskim razinama vitamina D.

Inače, ovo je prva studija koja je međusobno povezala dugoročne izglede za preživljavanje raka debelog crijeva i ukupnu razinu vitamina D u krvi.

Najveću korist od vitamina D imali su bolesnici u kojih je rak debelog crijeva bio u II stadiju. Također, treba spomenuti da je tri četvrtine bolesnika s višim razinama vitamina D još uvijek bilo živo pet godina nakon postavljanja dijagnoze..

Rak debelog crijeva, također poznat i kao karcinom kolona ili kolorektalni karcinom, drugi je najčešći karcinom u Europi s oko 447.000 novih slučajeva dijagnosticiranih u 2012. godini.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology