Vodik igra veću ulogu u funkciji crijeva nego što se prije mislilo


Vodik igra veću ulogu u funkciji crijeva nego što se prije mislilo

Australski znanstvenici otkrili su kako se vodik proizvodi i koristi u ljudskim crijevima. Iako je poznat po tome što uzrokuje prdež, vodik također ima pozitivnu ulogu u podržavanju zdravlja crijeva.

Plin vodik se prirodno proizvodi u crijevima kada bakterije fermentiraju neprobavljene ugljikohidrate iz naše prehrane, a rezultati ovog istraživanja otkrivaju da vodik ima još veću ulogu u funkciji crijeva nego što se prije mislilo. Većina ljudi ispušta oko litru plina dnevno, a polovica toga je vodik. Ali vodik je više od samog plina koji uzrokuje nadutost – on je skriveni pokretač zdravlja crijeva. Naime, ova studija pokazuje da vodik oblikuje crijevni mikrobiom na iznenađujuće i raznolike načine. Pomaže nekim korisnim bakterijama da napreduju u crijevima i održava probavu.

Proizvodnja plina u crijevima je normalan proces. Vodik se proizvodi u velikim količinama kada crijevne bakterije razgrađuju hranu, a zatim ga drugi mikrobi koriste za energiju. Međutim, prekomjerna proizvodnja vodika može signalizirati probleme s crijevima. Abnormalne razine vodika povezane su s infekcijama, probavnim poremećajima, pa čak i rakom, a često se mjere testovima daha kako bi se procijenilo zdravlje crijeva.

Jednako tako, pokazalo se, da je proizvodnja vodika poremećena kod ljudi s poremećajima crijeva, ali nije jasno je li to uzrok ili posljedica bolesti.

Ova studija je otkrila da je specifični enzim nazvan grupa B [FeFe]-hidrogenaza uglavnom odgovoran za stvaranje vodika u crijevima te da podržava fermentativni rast bakterija Bacteroidetes i Firmicutes. Inače, geni koji kodiraju hidrogenazu skupine B značajno su smanjeni u korist drugih fermentativnih hidrogenaza kod pacijenata s Crohnovom bolešću.

Znanstvenici se nadaju da će njihovo otkriće istaknuti potrebu za proširenjem temeljnog znanja o tome kako naša crijeva funkcioniraju kako bi se moglo koristiti za osmišljavanje novih tretmana za gastrointestinalne probleme.

Izvor:
Nature Microbiology