Zagađenje zraka povećava rizik od glaukoma


Zagađenje zraka povećava rizik od glaukoma

Što je zrak zagađeniji, to je veći rizik od razvoja glaukoma, ukazuju rezultati nove britanske studije. Uočeno je da što je veća količina sitnih čestica (FPM, čestica promjera 2,5 mikrona ili manje) prisutna u zraku, to je veća pojavnost glaukoma u tom području.

Stanovnici gradova imaju 50 posto veći rizik od glaukoma u usporedbi sa stanovnicima iz ruralnih područja, a ovo istraživanje pokazalo je da je jedan od razlog za to povećano zagađenje zraka.

Rezultati ove studije naglašavaju potrebu za smanjenjem onečišćenja zraka svim mogućim sredstvima radi poboljšanja općeg zdravlja, kao i zdravlja očiju.

Inače, glaukom je vodeći uzrok sljepila diljem svijeta. Uzroci glaukoma variraju od starije životne dobi do genetskih čimbenika rizika. Simptomi glaukoma uključuju vrlo sporo smanjenje vida, obično započinjući sa strane vidnog polja.

Valja podsjetiti da je zagađenje zraka sitnim česticama već ranije povezano s većim rizikom od bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti. U područjima zagađenog zraka veća je učestalost srčanog udara, moždanog udara, Alzheimerove bolesti i Parkinsonove bolesti

Izvor:
Investigative Ophthalmology and Visual Science