Zdrava prehrana može udvostručiti koristi za očekivano trajanje života kod starijih osoba


Zdrava prehrana može udvostručiti koristi za očekivano trajanje života kod starijih osoba

Čak i u kasnijoj životnoj dobi, zdrava prehrana se isplati; naime, nova studija otkriva da zdravija prehrana može dramatično produžiti životni vijek krhkih odraslih osoba i smanjiti rizik od rane smrti.

Krhkost je poznati faktor rizika za preranu smrt kod starijih osoba, no njezin međusobni odnos s kvalitetom prehrane slabo je poznat.

Krhkost je značajan faktor rizika za invaliditet i smrt. Krhke osobe češće padaju, hospitaliziraju se, zadobiju prijelome kostiju, postanu invalidne, razviju višestruke akutne ili kronične bolesti i umiru ranije nego što se očekivalo.

Očekivani životni vijek populacije točna je i primjenjiva mjera njezina zdravlja. Tjelesna aktivnost i zdrava prehrana obično produžuju životni vijek, dok ga pušenje i alkoholna pića smanjuju.

Rezultati su pokazali da ljudi koji su bili krhki i imali najlošiju prehranu imali su puno veću vjerojatnost umiranja od onih koji su bili robusni i zdravo se hranili. To jest, krhke osobe s lošom kvalitetom prehrane imale su otprilike dvostruko veći rizik od smrti, u usporedbi s osobama koje nisu krhke i jedu zdravu prehranu.

Rizik se stalno povećavao od zdrave do nezdrave prehrane, ali je magnituda bila veća među krhkijim osobama. Suprotno tome, na svim razinama krhkosti, bolja kvaliteta prehrane smanjila je rizik od smrti i povećala očekivani životni vijek izravno proporcionalno sadržaju prehrane koji potiče zdravlje.

Čini se da zdravija prehrana smanjuje, a ne u potpunosti kompenzira, prisutnost krhkosti. To naglašava važnost poboljšanja kvalitete prehrane kako bi se osigurala bolja kvaliteta života tijekom starenja.

Izvor:
Nutrients