Zdravom prehranom do zdravih kostiju


Zdravom prehranom do zdravih kostiju

Poznato je da se osteoporoza može spriječiti ukoliko je unos kalcija i vitamina D odgovarajuć. Konzumiranje prave kombinacije namirnica koje su bogate kalcijem i vitaminom D može, ne samo zaštititi naše kosti, nego i doprinijeti boljem funkcioniranju našeg imunološkog sustava. 

Smatra se da su cjelovite žitarice obogaćene kalcijem koje su bogate vlaknima te masna riba poput lososa koja je bogata vitaminom D odličan izbor u zaštiti zdravlja kostiju.

Jednako tako, za što bolje zdravlje kostiju preporuča se konzumacija tamnog lisnatog povrća poput špinata i kelja te nemasnog jogurta.

Također, preporuča se i konzumacija bademovog i sojinog mlijeka jer je ono obogaćeno vitaminom D i kalcijem. Naime, bademovo mlijeko osigurava do 45 posto dnevne vrijednosti kalcija i 25 posto dnevne vrijednosti vitamina D.

Naravno, ne treba zaboraviti da je za proizvodnju vitamina D važno izlaganje sunčevoj svjetlosti. Samo 10 do 15 minuta izlaganja sunčevoj svjetlosti dnevno, može proizvesti dovoljno vitamina D.

Izvor:
Beth Israel Deaconess Medical Center