Žene vegetarijanke izložene većem riziku od prijeloma kuka


Žene vegetarijanke izložene većem riziku od prijeloma kuka

Rezultati nove studije pokazali su da žene srednje životne dobi koje nikad ne jedu meso, imaju veću vjerojatnost da će imati prijelom kuka nego žene koje redovito konzumiraju meso i/ili ribu.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razumjelo zašto su žene vegetarijanke izložene većem riziku od prijeloma kuka, no sumnja se da nizak indeks tjelesne mase (ITM) i nedostatak hranjivih tvari igraju ulogu. Naime, dok je niži ITM koristan za mnoga zdravstvena stanja, premala tjelesna težina može dovesti do nedovoljne masne mase i lošeg zdravlja kostiju i mišića, što može povećati rizik od prijeloma kuka.

Inače, valja spomenuti da su meso i riba izvrsni izvori nekoliko hranjivih tvari važnih za zdravlje kostiju, uključujući proteine, vitamin B12 i vitamin D. Moguće je dobiti većinu ovih hranjivih tvari iz biljnih izvora, jaja i mliječnih proizvoda, no prethodne studije su otkrile manji unos ovih hranjivih tvari kod vegetarijanaca.

Treba istaknuti da izgradnja jakih i zdravih kostiju uključuje više od pukog unosa dovoljne količine kalcija. Važni su i magnezij, kalij, bor, cink, bakar, mangan, vitamin D i vitamin K2.

Izvor:
BMC Medicine