Znanjem do ostvarivanja prava djece i odraslih s poremećajima iz autističnog spektra


Znanjem do ostvarivanja prava djece i odraslih s poremećajima iz autističnog spektra

Rana dijagnostika i rana intervencija presudne su za razvoj, integraciju i uspješan put prema samostalnosti djece s poremećajima iz autističnog spektra u odrasloj dobi. Prema procjenama stručnjaka u Hrvatskoj živi oko 10.000 djece s autizmom.

Uz potporu UNICEF-a, modele podrške u predškolskoj i odrasloj dobi osobama s poremećajima iz autističnog spektra danas su na istoimenom Simpoziju predstavili stručnjaci Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske udruge za ranu intervenciju, Centra za autizam, te ustanova koje imaju program integracije djece s poremećajima iz autističnog spektra.

Simpozij je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je istaknula kako se nedavnim potpisivanjem sporazuma o suradnji između UNICEF-a i Ministarstava socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vlada opredijelila za unaprjeđenje podrške djeci s poremećajima iz autističnog spektra i njihovim obiteljima. "Prepoznavši važnost sveobuhvatne podrške potrebama te djece unutar sva tri ministarstva, uz podršku UNICEF-a započela je izgradnja cjelovitog sustava koji će odgovoriti na potrebe djece i njihovih obitelji u području rane intervencije u djetinjstvu, ali i njihovog kasnijeg života", istaknula je Opačić.

Na Simpoziju su govorili i inozemni stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i organizacije Autism Speaks Foundation. Simpozij je održan u okviru godišnjeg sastanka SEAN mreže (South East European Autism network – Jugoistočno Europska mreža za autizam) u organizaciji UNICEF-a, Ministarstva socijalne politike i mladih, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te organizacije Autism Speaks Foundation. Ciljevi i aktivnosti SEAN mreže obuhvaćaju podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, dijagnostike i intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra, razmjenu iskustava zemalja članica (Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija i  Slovenija), osiguranje informacije za roditelje i stručnjake te poticanje partnerstva između zemalja članica u području dijagnostike i rane intervencije.

"Konvencija o pravima djeteta nalaže nam da svakom djetetu omogućimo razvoj do maksimuma njegovih potencijala. Rana intervencija i rana dijagnostika jedan su od preduvjeta za ostvarivanje tog prava djece s poremećajima iz autističnog spektra. Vjerujem da će ovaj simpozij dati važan doprinos u ostvarivanju zajedničkog cilja te da ćemo nakon njega svi biti dodatno osnaženi i potaknuti da se s još više elana uhvatimo u koštac s izazovima koji su pred nama, a koji su vezani uz poremećaje iz autističnog spektra. Zahvaljujem suorganizatorima kao i donatorima UNICEF-a koji svojim doprinosom omogućuju naš rad na ovoj iznimno važnoj temi", istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.