Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća?


Autor Poruka

andy andy

29.10.2011. 16:15

Pozdrav!
21.5. ove godine imala sam spolni odnos s dečkom bez zaštite. U to vrijeme imala sam menstruaciju i nakon toga sam još 4 puta imala menstruaciju. Međutim, cijelo vrijeme sam zabrinuta postoji li mogućnost trudnoće pa sam prije mjesec dana napravila test na trudnoću i bio je negativan. Problem je u tome što sam primijetila da su mi u zadnje vrijeme bradavice tamnije, a čitala sam da je to jedan od znakova trudnoće. Moje je pitanje može li nakon negativnog testa, koji je napravljen 4 mjeseca nakon odnosa, ipak postojati mogućnost trudnoće?

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.10.2011. 21:55

Poštovana, nikako niste trudna ako svaki mjesec redovito imate menstruaciju.

LanaMa

05.11.2011. 17:45

Poštovani,

moja priča ide ovako.

Zadnja normalna menstruacija bila je 30.09.2011.g., 28.dana nakon toga (28.10), dobijem ponovno menstruaciju (odnosno krvarenje za koje ja mislim da je menstruacija) koja je trajala 3-4 dana, dok inače traje 6-7 dana.obilna je bila jednako kao svaka druga.

Kad je mensturacija završila shvatila sam da su mi grudi još otečene i osjetljive i da mi je bazalna još uvijek 37 i neki crv sumlje na naveo da napravim test koji je bio pozitivan!

Odem kod gin. pregledala me na UVZ i nista nije vidjela, što je i očekivala jer smatra da je prerano, osim malene točkice(3 mm) u maternici za koju nije niti siguna dali je uopće plod.Pregledala je i jajnike, i smatr da vanmaterična nije (inace toga se najviše bojim). Pretpostavlja da je bila biokemijska pa da je krvarenjem otišlo sve, ali da test još detektira betaHCG.

Isto mi je dala utrogestane i naručila me za 10 dana. Kako stalno osječam tupu bol u desnoj strani leđa , bojim se da ipak nije vanmaterična.

Oprostite sto sam preopširna i molim za vaše cijenjeno mišljenje.

Zahvaljujem pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.11.2011. 23:00

Poštovana, savjetovao bih Vas da odete na ginekološki pregled u bolnicu.
Više je razloga za to. Prvo u maternici se ne vidi gestacijskog obruča, dokaza intrauterine trudnoće, zatim imate bolove u donjem dijelu trbuha, i imate sukrvicu. Dakle trijas simptoma; bol, krvarenje, izostanak menstruacije.
Potom nemate ni TRENUTNU VRIJEDNOST beta HCG-a, da bi se moglo nešto više reći. Ne razumijem upotrebu Utrogestana u ovakvoj situaciji.
Vanmaternična trudnoća ovako rano se ne može dokazati ultrazvukom, osim ako ne dođe do prsnuća jajovoda, kada se u maloj zdjelici nađe slobodna tekućina i krv.
Kažem,to je najgori scenario ali dok se ne isključi mogućnost vanmaternične trudnoće treba biti krajnje oprezan.

scarlett

06.11.2011. 12:15

Poštovani,
molim Vas za mišljenje: Imala sam prekinuti spolni odnos bez kondoma 24.10. Obično dobivam menstruacije redovito svakih 28 dana. Zadnju sam imala 4.10. i ovu sam očekivala 31.10/1.11., međutim kasnila je te sam jučer, 5.11. napravila test na trudnoću koji je ispao negativan. Kasnije istog dana dobila sam jako oskudni smeđi iscjedak koji se preko noći uopće više nije pojavljivao. Grudi su mi malo napetije i osjetljivije nego inače pa je moguće da mi jednostavno kasni, no za mene je jako neuobičajeno da kasni ovoliko puno. Što mi je činiti dalje?
Unaprijed veoma zahvalna na Vašem odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.11.2011. 13:45

Poštovana, savjetujem ako je test na trudnoću negativan, da pričekate još nekoliko dana da dođe menstruacija.
Ako ista ne dođe savjetujem posjet ginekologu i ordiniranje gestagenih preparata da se izazove prijelomno krvarenje.

smilealways11

10.11.2011. 22:40

lijep pozdrav!
ovako,31.10 dobila sam men.,a zavrsila mi je 4.11.decko i ja 8.11 spavali smo zajedno i on je koristio kondom,međutim on je puknuo ali decko nije svrsio..ali on se brine da sta ako je neslo izaslo..tj.rekao je da mu je dosao osjecaj da ce svrsit,al da nije..i onda smo se nastavili seksat sporije,al vise da mu nije bio onaj osjecaj da ce svrsit..i onda se brine da sta ako je onda nesto izaslo..mislite da je moguca trudnoca?

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.11.2011. 14:35

Poštovana, još uvijek stignete uzeti postkoitalnu zaštitu. Javite se svom ginekologu čim prije.

ajojajoj

15.11.2011. 11:50

pozdrav.. ja pokušavam već neko vrijeme točnije godinu i pol da ostanem trudna ali mi ne ide... radila sam nalaze sve je u redo kod mene i muža,sad mi je ginekolog dao da pijem folnu kiselinu i dabroston,pa me zanima šta da uradim dalje..

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.11.2011. 17:50

Poštovana, obrada steriliteta je neki put opsežna.
Napišite mi sve pretrage koje ste do sada radili vi i suprug. Koliko Vam je godina?
Da li Vam je ciklus redovit?
Da li bolujete od nekih drugih bolesti?
Dakle morate mi dati puno detalja da Vam mogu nešto konkretnije odgovoriti što da dalje radite.

ajojajoj

16.11.2011. 23:55

poštovani doktore..
ja imam 25 godina a moj suprug 31,što se tiče ciklusa meni je svaki 26 dan tu,tako da sa tim nemam nikakvi problema.. drugih bolesti nemamo niti ja niti suprug, on je radio spermiograf i spermokulturu i sve mu je u redu,meni je štitnjača bila malo povišena ali je i ona sad u redu.imama sam e.coli ali sam i to izliječila..išla sam na ultrazvuk ovih par zadnji dana jer mi je doktorica pratila rast folikula i to je kaže ok,ali evo već skoro dvije godine ništa.. pa neznam šta da radimo.. već sam pomalo postala očajna i tužna... ako imate kakav savjet rado prihvaćam..

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.11.2011. 18:05

Poštovana, volio bih da mi napišete konkretne vrijednosti spolnih hormona(FSH, LH, PRL, E2) TSH, T3, T4,P4 21.dana ciklusa.
Svakako mi napišite dijagnozu prepisanu sa spermiograma.
Ono što ne vidim nigdje kod Vas, te ne znam da li ste učinili je prohodnost jajovoda.
Nigdje također ne vidim da imate nalaz 3 D ultrazvuka.
Dakle obrada Vam je u ove dvije godine dosta deficitarna. UZV folikulometrija ima smisla ako je sve prije navedeno urednih vrijednosti i ako su jajovodi prohodni.

ajojajoj

17.11.2011. 22:25

poštovani. ja kod sebe nemam niti jednog nalaza tako da vam ne mogu da pošaljem ništa jer to je sve kod moje doktorice.. što se tiće 3 D ultrazvuka ni to nisam radila a mislim da to kod nas u bolnici i nema... a doktorica mi je jedno vrijeme spominjala hsg i na kraju kaže nema potreba za tim pa nisam niti išla... tako da vam ne mogu predočiti neke nalaze jer to sve što radim ostaje kod njih u bolnici.. možda mi ne možete radi toga nešto posebno da kažete ali šta je tu je.. sad sam odlučila ići kod privatnika jer sam na kraju i skontala da ima dosta propusta,da bi se još toga moglo da napravi .... pozdrav

Prelijeppa

20.11.2011. 01:00

Poštovani Dr.
Već duže vrijeme imam bolove u doljnjem dijelu trbuha, kao da ću svaki ćas dobiti menstruaciju.
Menstruacija mi već dva mjeseca ne dolazi na vrijeme. Prošli mjesec je došla, trajala je 3 dana.
Pojavila su u vrlo normalnom obliku ( nije bila obilna, ni oskudna ). Sad ovaj mjesec još nije ni došla.
Ciklusi su mi trajali do sad 33 dana. Prošli mjesec sam imala simptome trudnoće, kao i ovaj.
Ali naprosto sam sigurna da nije stvar u tome. Imam bolove u doljnjem dijelu trbuha, kao što sam već
napomenula. Ponekad se javljaju jaki grčevi u području abdomena. Imam česte vrtoglavice i grudi me pojačano
bole. Pojačan apetit i povišenu tijelesnu temperaturu. Ja se najviše bojim da to nebi bila cista na jajniku.
Što Vi mislite o ovome? Što bi to moglo biti?
Unaprijed HVALA !

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.11.2011. 13:50

Poštovana, na osnovu iznesenog teško mi je reći o čemu se radi. Sve ovo što ste naveli, sliči mi na simptome PMS-a. (bolne grudi, napetost i bolovi u donjem trbuhu, retencija tekućine). Svakako napravite i test na trudnoću.
Bilo bi svakako uputno napraviti i vaginalni UZV nakon završetka menstruacije.

Prelijeppa

20.11.2011. 19:45

Hvala Vam na odgovoru!

Prelijeppa

21.11.2011. 22:05

Poštovani!
Oprostite zbog smetnje.
U prijašnjem obraćanju Vama, zaboravila sam napomenuti da sam redila test prošli mjesec 12 dana nakon izostanka menstruacije. Onaj test koji se radi obično ujutro zbog razine HCG-a, a ja sam ga uradila popodne oko 3h. Test je bio negativan. Ovaj mjesec mi kasni već oko 30 dana, menstruacie još nema. Dalje imam simptome trudnoće. Da ipak ponovim test?

Anelka

22.11.2011. 00:30

Postovani doktore,

da li mi molim Vas mozete protumaciti sljedeci nalaz "medjica visoko srednje elasticna, vagina prolazna za 2 pp. PVU ocuvano 60 %, nesto razmeksana. VU ulozivo za vrh prsta. Ne krvari ex utero, ne odlazi plodna voda.
Dg. Gravidas hbd XXII, Insuffitientio cervicis uteri. Ab imminene, ST. Post missed ab
Trenutno pijemm Gynipral i apaurin i mirujem. Da li ovaj nalaz zahtjeva potpuno mirovanje? Takodjer cesto osjecam bolove u stomaku, a ponekad i bolove slicne menstrualnim. U 22 sam sedmici trudnoce i sta preporucujete u slucaju ovakvih nalaza?
Takodjer imam pojacan vaginalni sekret...Da li to znaci da postoji neka upala koja moze takodjer dovesti do odredjenih bolova.

Unapijed hvala...Pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.11.2011. 11:55

Poštovana, prelijepa
Svakako ponovite test na trudnoću.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.11.2011. 11:55

Poštovana, svakako da je potrebno strogo mirovanje, i češće ginekološke kontrole.
Svakako bi bilo dobro napraviti laboratorijsku obradu; KKS, DKS, urin, UK i ATB urina, cerviklane briseve i CRP.
S ovim nalazima se mora isključiti možebitna infekcija koja može dovesti do progresije opstetričkog nalaza.