Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a


Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a

Na jučer održanoj 1. redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na Osnovnu listu lijekova HZZO-a stavljeno je 16 novih lijekova i to za liječenje: Gaucherove bolesti (eliglustat), raka dojke (trastuzumab emtazin), kronične limfocitne leukemije (ibrutinib, idelalisib, obinutuzumab), BRAF+ melanoma (trametinib, kobimetinib), melanoma imunoterapijom (pembrolizumab),  splenomegalije (ruksolitinib), idiopatske plućne fibroze (nintedanib, pirfenidon), raka prostate (radij 223 diklorid), mučnine i povraćanja (netupitant + palonozetron), kroničnog hepatitisa C (elbasvir + grazoprevir), HIV infekcije (elvitegravir + kobicistat + emtricabin + tenofovir) te antidot za dabigatran (idarucizumab).

Na Dopunsku listu lijekova HZZO-a stavljena su 4 nova lijeka, i to za liječenje: psorijaze (kalcipotriol + betametazon), aktiničkih keratoza (ingenol mebutat), vaginalne infekcije (neomicin + polimiksin B + nistatin) i glaukoma (brinzolamid + brimonidin tartarat).

Uz to, proširene su indikacije za lijekove koji se već nalaze u listama lijekova, na Osnovnoj listi lijekova za liječenje raka jajnika i raka vrata maternice (bevacizumab), raka štitnjače (sorafenib), dijabetičkog makularnog edema (ranibizumab) i psorijatičnog artritisa (ustekinumab), a na Dopunskoj listi lijekova za liječenje duboke venske tromboze i plućne embolije (rivaroksaban, dabigatran).

Na listu magistralnih lijekova stavljen je lijek za liječenje svraba (permetrin).

Uz njih, dodatno su stavljena na liste lijekova nova pakiranja lijekova (44 na osnovnu i 19 na dopunsku listu), koji su generičke paralele i novi oblici postojećih lijekova u važećim listama.

Navedenim izmjenama i dopunama lista lijekova HZZO-a proširuje se mogućnost liječenja osiguranih osoba HZZO-a novim lijekovima i prema novim indikacijama.

Izvor:
HZZO