Povišeni krvni tlak u trudnoći može smanjiti IQ djeteta
Istraživanje u kojem je sudjelovalo 398 ispitanika pokazalo je da povišeni krvni tlak majke tijekom trudnoće može imati doživotni učinak na inteligenciju djeteta.
Istraživanje u kojem je sudjelovalo 398 ispitanika pokazalo je da povišeni krvni tlak majke tijekom trudnoće može imati doživotni učinak na inteligenciju djeteta.
Prema izvještaju European Society of Cardiology broj smrtnih slučajeva zbog bolesti srca u Europi i Europskoj Uniji je u padu, no i dalje postoji opasnost da u budućnosti određeni čimbenici rizika poput dijabetesa i pretilosti dovedu do porasta učestalosti srčanih bolesti.
Istraživanje provedeno u Italiji na više od 230 bolesnika s hipertenzijom, pokazalo je da su hipertoničari koji imaju problema sa spavanjem izloženi dvostruko većem riziku da će imati rezistentnu arterijsku hipertenziju.
Ukoliko svojoj prehrani dodate jogurt, a da pritom ne povećate dnevni unos kalorija, možete smanjiti svoj rizik od razvoja hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), ističu rezultati studije, koja je tijekom 15 godina pratila više od 2.000 ispitanika.
Prema rezultatima novog istraživanja, redovito konzumiranje niskokalorijskog soka od brusnice može pomoći da vaš krvni tlak bude pod kontrolom.
Nova studija ukazuje da lijekovi koji se koriste za kontrolu povišenog krvnog tlaka, antagonisti angiotenzina II, izgleda mogu smanjiti količinu amiloidnih plakova u mozgu oboljelih od Alzheimerove demencije.
Američko istraživanje provedeno na više od 1.700 ispitanika prosječne dobi od 60 godina, pokazalo je da je otvrdnuće stijenke aorte povezano s povećanim rizikom od razvoja hipertenzije (povišenog krvnog tlaka).
Analiza 20 studija pokazala je da svakodnevno konzumiranje tamne čokolade može rezultirati blagim smanjenjem krvnog tlaka. Za taj pozitivan učinak odgovorni su flavnoli iz kakaa koji dilatiraju krvne žile i na taj način snižavaju krvni tlak.
Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno u SAD-u, u proteklih se deset godina broj djece koja su hospitalizirana zbog povišenog krvnog tlaka (hipertenzije) gotovo udvostručio.
Nova studija provedena na 559 tinejdžera u dobi od 14 do 18 godina pokazala je da tinejdžeri u prosjeku konzumiraju samo jednu trećinu preporučene dnevene količine vlakana, što za posljedicu ima povećanje rizika od srčane bolesti i dijabetesa.