Općenito o kontaktnim lećama


Općenito o kontaktnim lećama

Već sama pomisao na doticanje očiju čini se užasnom. Oči se čine tako krhkima i nježnima, a već i mala čestica prašine na oku može nam nanijeti veliku bol. " Nositi kontaktne leće, ili ne?" pitanje je koje si postavljaju mnogi potencijalni korisnici, a to su sve osobe koje su kratkovidne, dalekovidne ili imaju astigmatizam. Najviše ih uznemirava strah od nepoznatog – osjećaj kontaktne leće kao stranog tijela. Istina je da u početku osjećate "nešto" u očima,  ali s vremenom se oko adaptira, a nošenje kontaktnih leća postaje udobno, baš kao da ih i nema. Kada se leća prvi puta nađe na oku, garantirano ne izaziva osjećaj bola. Postavljaju vam je stručnjaci, čijim se vještim i sigurnim rukama bez straha možete prepustiti.

Da bismo Vam pomogli u odluci, nabrojat ćemo sve pluseve i minuse kod nošenja kontaktnih leća, a konačnu odluku prepuštamo Vama i Vašem ofalmologu.

+ PLUSEVI

Vidna oštrina i široko vidno polje

Naočale jednostavno ne mogu nadmašiti kontaktne leće u vidnoj oštrini, naročito kod visokih sfernih dioptrija i astigmatizma. Također, omogućuju Vam neograničenu širinu vidnog polja, što je naročito važno za vozače, fotografe i neka druga zanimanja.

Prirodan izgled

Potreba za vidnom korekcijom najčešće se javlja u osjetljivo "teenagersko" doba. Nakon posjeta oftalmologu i iscrpljujućeg biranja okvira za naočale, naš kratkovidni potomak sprema dotične u torbu čim skrene iza prvog ugla, na školsku ploču gleda iz prve klupe, ili prepisuje od prijatelja. Teret nošenja naočala obično je prenaporan za mlade, te su kontaktne leće prihvatljivo rješenje za nenametljivo ispravljanje refrakcijskih grešaka oka.

Ne podliježu modnim trendovima

Upravo ste otplatili zadnju ratu za naočale i pročitali u najnovijem broju časopisa XY da okvir kojeg ste izabrali i dali za njega pola plaće više nije u modi. S lećama takvo što se ne može dogoditi, a uz njih možete lakše izabrati sunčane naočale, bez potrebe za ugradnjom skupih dioptrijskih stakala.

Nova boja očiju

Od malena ste željeli imati plave oči, baš kakve je imala Vaša omiljena lutka, ali majka priroda Vam je podarila tamnosmeđe. Kontaktne leće omogućuju da privremeno ostvarite svoje snove i promijenite boju očiju prema želji, ili je prilagodite odjeći ili nekoj posebnoj prilici.

Nema crvenih otisaka na nosu i ušima

Naočale često znaju nažuljati nos ili uši, a popratno crvenilo i bol je neugodna nuspojava. Uz kontaktne leće možete zaboraviti navedene sitne neugodnosti.

Nema zamagljivanja

Ukoliko nosite naočale, sigurno Vam se desilo da uđete za hladnih dana u pekarnicu. Puf! U tren oka naočale su se zamaglile i trenutno Vas onesposobile u kupnji kruha i peciva. Kontaktne leće i u takvim situacijama omogućuju jasan i oštar vid.

Mogućnost bavljenja sportom bez ograničenja

Redovno se bavite aerobikom? No uvijek skidate naočale jer smetaju prilikom naglih pokreta, ali tada ste tužni jer Vam instruktor izgleda mutno... Ne propuštate  subotnje košarkaške susrete s dečkima, unatoč tome što baš i ne pogađate koš? Voljeli biste zaroniti u dubine mora i diviti se šarenom morskom svijetu, ali koja korist kad ne biste vidjeli bez naočala ni prst pred nosom? Sve se to lako može rještiti uporabom kontaktnih leća. Uz njih je bavljenje sportom i boravak u prirodi pravo zadovoljstvo, te možete otkriti nove dimnezije svijeta koji Vas okružuje.

- MINUSI

Redovna higijena

Svakodnevna higijena se podrazumijeva, kako za zube, kosu i noge, tako i za oči i leće. Ovo napominjemo samo za lijenčine! Kontaktne leće nisu za osobe koje nemaju i ne žele steći naviku svakodnevnog održavanja higijene leća. Nehigijena neizbježno dovodi do očnih infekcija, pa čak i do gubitka vida.

Redovna kupnja sredstava za njegu

Redovna higijena zahtijeva i odgovarajuća sredstva za njegu, koja koštaju. Morate biti spremni potrošiti određeni iznos za dovoljnu količinu kvalitetnih proizvoda za njegu leća i ne štedjeti na njima.

Redovna kontrola

Da biste izbjegli bilo kakve neželjene pojave, svakako biste trebali posjetiti svog oftalmologa najmanje jednom godišnje. Ukoliko osjetite bilo kakve poteškoće u nošenju kontaktnih leća, javite se liječniku odmah.

Zadnja izmjena: 26.05.2024.