Rizik od kratkovidnosti veći za djecu koja su često pred računalom


Rizik od kratkovidnosti veći za djecu koja su često pred računalom

Prema mišljenju američkih oftalmologa, djeca koja provode puno vremena u zatvorenom prostoru pred računalima i drugim elektroničkim uređajima, izložena su većem riziku od razvoja kratkovidnosti. Inače, u SAD-u se u posljednjih 50 godina broj Amerikanaca koji pate od kratkovidnosti (miopije) gotovo udvostručio.

Smatra se da su za navedeni porast kratkovidnosti odgovorni zaokupljenost nečim što je blizu očiju, te smanjenje količine vremena koje se provodi na otvorenom, na prirodnom svjetlu.

Nažalost, svjedoci smo da djeca u posljednjih 10 godina, sve više vremena provode u kući zaokupljena svojim mobilnim telefonima, tabletima i računalima. Posebno opasna situacija za vid je igranje igrica na navedenim uređajima, obzirom da su tada njihove oči pri vrlo slabom osvjetljenju jako blizu tih uređaja.

Naravno, svatko može biti kratkovidan, no kratkovidnost je ipak češća kod djece čiji su roditelji također kratkovidni. Jednako tako, kratkovidnost je mnogo češća u industrijaliziranim i urbanim područjima nego u ruralnim područjima. Oko 42 posto Amerikanaca u dobi od 12 do 54 godine je kratkovidno.

Iako kratkovidnost nije reverzibilna ili čak zaustavljiva, njezino se napredovanje ipak može usporiti.

Preporuča se da djeca koja provode puno vremena pred računalom ili drugim elektronskim uređajima, svakih 20 minuta naprave pauzu od 20 sekundi, tijekom koje će gledati neki udaljeni predmet/objekt.

Izvor:
American Academy of Ophthalmology's (AAO) annual meeting