Kontaktne leće - FAQ


Kontaktne leće - FAQ

Koliko je vremena potrebno za privikavanje na nošenje kontaktnih leća?

Ovisno o osjetljivosti očiju i vrsti kontaktnih leća, potrebno je od par dana (meke) do nekoliko tjedana (za RGP leće). Rijetko se dešava da se osoba uopće ne može naviknuti na nošenje leća.

Da li je njega kontaktnih leća komplicirana?

Njega leća nije komplicirana, međutim obavezno se moraju slijediti svi naputci oftalmologa, kako bi se oko održalo zdravim.

Mogu li izgubiti kontaktnu leću iza oka?

Kontaktna leća ne može doći do područja iza oka, no može zapeti ispod vijeđe ili u kutu oka. To se najčešće dešava s RGP lećama. Laganom masažom leća se može vratiti na prvobitno mjesto. 

Mogu li spavati s kontaktnim lećama?

S lećama se može spavati samo u slučaju kada tako odredi oftalmolog. To naravno ovisi o vrsti kontaktne leće, a spavati se može s mekim lećama za produženo nošenje.

Mogu li nositi kontaktne leće ukoliko koristim naočale za čitanje?

Da, postoje razni načini da se problem presbiopije riješi kontaktnim lećama, od tzv. monovizije, pa do bifokalnih i monofokalnih kontaktnih leća.

Smijem li plivati s kontaktnim lećama?

Da, ukoliko se koristite zaštitnim naočalama za plivanje. Na kontaktnu leću ne smije dospijeti morska ili bazenska voda, radi mogućnosti infekcija. Čak i prilikom tuširanja trebate pripaziti na svoje leće i spriječiti doticaj leće s vodom.

Zadnja izmjena: 26.05.2024.