Južni Pacifik i Australija


juzni-pacifik-i-australija
 

Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Sljedeća cjepiva preporučuju se za putnike na južni Pacifik i u Australiju pa porazgovarajte s liječnikom o tome:

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – ako ćete boraviti u ruralnim krajevima, u riziku ste od bjesnoće, kao i na kampiranju, jahanju, ili nekim drugim aktivnostima u prirodi.
  • Japanski encefalitis Ima ga na Papui Novoj Gvineji te na otočju Torres Strait u Australiji.
  • Trbušni tifus – Uglavnom ste u opasnosti ako posjećujete zemlje u razvoju. Tifusna groznica može biti povezana sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom. Velike epidemije često su povezane s onečišćenošću vode i hrane koja se prodaje na ulicama.
  • Ako je potrebno, treba primiti  buster dozu cjepiva protiv tetanusa i difterije te ospica.

Bolesti u južnom Pacifiku i Australiji (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest, a može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Malariju prenosi nekoliko vrsta komaraca i postoji nekoliko vrsta bolesti. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanju antimalaričnih lijekova, koji se razlikuju od vrste do vrste malarije, i zaštite od uboda komaraca repelentima. Svi putnici na Papuu Novu Gvineju, Solomonske Otoke i Vanuatu moraju uzimati antimalarične lijekove.

komarac

Žuta groznica

Nema rizika od žute groznice. Neke zemlje mogu tražiti potvrdu o cijepljenju ako dolazite iz područja u kojima se pojavljuje žuta groznica.

Bolesti koje se prenose hranom i vodom

Uvjerite se da je hrana koju jedete sigurna jer su upravo bolesti koje se prenose hranom najčešće bolesti putnika.  Putnički proljev može biti izazvan virusima, bakterijama ili parazitima koji mogu onečistiti vodu i hranu. Takve infekcije dovode do proljeva i povraćanja (E. colli, Salmonella, kolera i razni paraziti), povišene temperature (tifoid i toksplazmoza) ili oštećenja jetara (hepatitis A, koji je opasniji za odrasle nego za djecu).

Ostale bolesti

Rizik od infektivnih bolesti različit je, Australija i Novi Zeland imaju Visoku pokrivenost cijepljenjem, ali nije na svim otocima u toj regiji jednako.

Denga groznica i filirioza te Ross River Virus i Murray Valley encefalitis su bolesti koje prenose insekti i također se pojavljuju. Japanski encefalitis je vrlo raširen na Papui Novoj Gvineji. Scrub tifus i druge rikecijske infekcije su također česte. Svakako se zaštitite repelentima od uboda insekata jer su oni dobra prevencija protiv tih bolesti. Ostale opasnosti za putnike su otrovanje ciguaterom te ugrizi paukova i zmija.

Izbjegavajte konzumiranje hrane i pića s uličnih štandova jer je vrlo moguće da su zagađeni.

trznica

Zadnja izmjena: 14.12.2010.