Sjeverna Afrika


sjeverna-afrika
 
 

Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Cjepiva koje se preporučuju se za putnike u sjevernu Afriku:.

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – ako ćete boraviti u ruralnim krajevima, u riziku ste od bjesnoće, kao i na kampiranju, jahanju ili nekim drugim aktivnostima u prirodi.
  • Trbušni tifus – može biti povezan sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom. Velike epidemije često su povezane s fekalnom onečišćenošću vode i hrane koja se prodaje na ulicama.
  • Ako je potrebno, treba primiti  buster dozu cjepiva protiv tetanusa i difterije te ospica.

Obvezna cjepiva: Nema

Bolesti u sjevernoj Africi (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest koja može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanja antimalaričnih lijekova i zaštite od uboda komaraca repelentima. Ograničen rizik postoji u dijelovima Alžira, Egipta i Maroka. Za ta područja ne preporučuje se uzimanje antimalarika jer je rizik malen, ali se preporučuje zaštita repelentima. Više informacija nađite u preporukama za malariju i žutu groznicu.

komarac

 

Bolesti koje se prenose hranom i vodom

Uvjerite se da je hrana koju jedete sigurna jer su upravo bolesti koje se prenose hranom najčešće bolesti putnika. Putnički proljev može biti izazvan virusima, bakterijama ili parazitima koji mogu onečistiti vodu i hranu u sjevernoj Africi. Takve infekcije dovode do proljeva i povraćanja (E. colli, Salmonella, kolera i razni paraziti), povišene temperature (tifoid i toksplazmoza) ili oštećenja jetre (hepatitis A, koji je opasniji za odrasle nego za djecu).

trznica

 

Ostale bolesti

Denga groznica, filarioza, lišmenioza i onhocerkoza su bolesti koje prenose insekti i svakako se repelentima zaštitite od uboda jer je to dobra prevencija. Shistosomoza je parazitna zarazna bolest koja se može dobiti kupanjem u jezerima ili rijekama sjevernoafričke regije, uključujući rijeku Nil. Nemojte plivati u rijekama i jezerima, nego samo u dobro kloriranim bazenima. Ostale su zarazne bolesti tuberkuloza, hepatitis B i C (Egipat), a poliomijelitis je također prisutan u Egiptu, ali endemski.

Zadnja izmjena: 14.12.2010.