Neravnoteža lipida ključna za kroničnu upalu kod raka debelog crijeva
Razumijevanje uloge metabolizma lipida kod kolorektalnog raka otkriva put do terapija koje bi kroničnu upalu mogle pretvoriti u priliku za rješavanje raka, ističu znanstvenici.
Razumijevanje uloge metabolizma lipida kod kolorektalnog raka otkriva put do terapija koje bi kroničnu upalu mogle pretvoriti u priliku za rješavanje raka, ističu znanstvenici.
Toksin bakterije Campylobacter jejuni koja je jedan od najčešćih uzročnika bolesti izazvanih hranom, ubrzava širenje kolorektalnih tumora na druge dijelove tijela, pokazalo je istraživanje. Smatra se, da bi ovo otkriće moglo pospješiti razvoj novih alata za rano otkrivanje metastatskog kolorektalnog karcinoma te u konačnici pomoći u određivanju pacijenata kojima je potrebno agresivnije liječenje.
Rak debelog crijeva raste alarmantnom brzinom među mladim odraslim osobama, no nove studije ukazuju da bi bolje prehrambene navike mogle preokrenuti taj trend.
Potrošnja fruktoze znatno se povećala u posljednjih pet desetljeća, uglavnom zbog raširene upotrebe visokofruktoznog kukuruznog sirupa kao zaslađivača u pićima i ultraprerađenoj hrani. Novo istraživanje pokazuje da fruktoza iz hrane potiče rast tumora na životinjskim modelima melanoma, raka dojke i raka vrata maternice.
Izgleda da inhibitori imunoloških kontrolnih točaka ometaju imunološku regulaciju aterosklerotskih plakova, povećavajući rizik od srčanog udara (infarkt miokarda) i moždanog udara, s učincima pod utjecajem dijabetesa i terapija za snižavanje lipida, ukazuje nova studija.
Rani rezultati kliničkog ispitivanja ukazuju da specijalizirana prehrana pojačava aktivnost imunoloških stanica i poboljšava učinkovitost imunoterapije u bolesnika s rakom debelog crijeva.
Unatoč strahovima od akrilamida, ova studija otkriva da kruh od cjelovitih žitarica može zaštititi od raka debelog crijeva, dok bijeli kruh pokazuje potencijalne rizike, ukazuje nova studija.
Znanstvenici su otkrili kako određene bakterije Escherichiae coli u crijevima potiču rak debelog crijeva tako što se vežu za crijevne stanice i otpuštaju toksin koji oštećuje DNK. Rak debelog crijeva treća je najraširenija i najsmrtonosnija vrsta raka. Zabrinjavajuće je da njegova učestalost raste, osobito među mladima.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline u dodacima ribljeg ulja mogle bi pomoći u zaštiti ljudi od raka, tvrdi nova studija. Naime, sudionici studije s višim razinama omega-3 masnih kiselina imali su niže stope raka debelog crijeva, raka želuca, raka pluća i drugih karcinoma probavnog trakta.
Pušači kojima je dijagnosticiran rak često sliježu ramenima i nastavljaju pušiti, misleći da još nekoliko cigareta neće učiniti veliku razliku. No, u velikoj su zabludi. Naime, pušači imaju 22 do 26 posto manju vjerojatnost da će umrijeti ako prestanu pušiti nakon dijagnoze raka, pokazuje nova studija.