Može li konzumacija crvenog voća smanjiti rizik od raka?
Rezultati analize više studija sugeriraju da crveni pigment likopen, koji se nalazi u rajčicama i drugom crvenom voću, može pomoći u smanjenju rizika od raka - osobito raka pluća.
Rezultati analize više studija sugeriraju da crveni pigment likopen, koji se nalazi u rajčicama i drugom crvenom voću, može pomoći u smanjenju rizika od raka - osobito raka pluća.
Znanstvenici iz Južne Koreje otkrili su "prekidač" koji preokreće stanice raka, što je opisano kao veliki napredak. Naime, aktiviranjem ove molekularne razine, znanstvenici su uspjeli vratiti stanice raka u zdraviju fazu.
Širom svijeta, kemoterapija raka povezana je s dugotrajnom teškom boli perifernih živaca (neuropatija) za oko 4 od svakih 10 pacijenata liječenih ovim lijekovima, sugerira analiza 77 studija.
Rak mokraćnog mjehura ima stopu izlječenja od preko 90% kada se rano otkrije, ali ima visoku stopu recidiva od 70%, što zahtijeva kontinuirano praćenje. Kasno otkrivanje često zahtijeva velike operacije poput uklanjanja mjehura nakon čega slijedi implantacija umjetnog mjehura ili korištenje vrećice za urin, što značajno smanjuje kvalitetu života pacijenta.
Postoji nova nada za ljude koji se bore s uznapredovalim rakom mokraćnog mjehura, a koji ne reagiraju na prvu liniju terapije za raka mokraćnog mjehura, izvješćuje nova studija.
Potrošnja fruktoze znatno se povećala u posljednjih pet desetljeća, uglavnom zbog raširene upotrebe visokofruktoznog kukuruznog sirupa kao zaslađivača u pićima i ultraprerađenoj hrani. Novo istraživanje pokazuje da fruktoza iz hrane potiče rast tumora na životinjskim modelima melanoma, raka dojke i raka vrata maternice.
Izgleda da inhibitori imunoloških kontrolnih točaka ometaju imunološku regulaciju aterosklerotskih plakova, povećavajući rizik od srčanog udara (infarkt miokarda) i moždanog udara, s učincima pod utjecajem dijabetesa i terapija za snižavanje lipida, ukazuje nova studija.
Nedavni napredak u liječenju raka mokraćnog mjehura mogao bi ponuditi nadu većem broju pacijenata, uključujući one s visokorizičnom lokaliziranom, mišićno-invazivnom bolešću, ističu stručnjaci.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline u dodacima ribljeg ulja mogle bi pomoći u zaštiti ljudi od raka, tvrdi nova studija. Naime, sudionici studije s višim razinama omega-3 masnih kiselina imali su niže stope raka debelog crijeva, raka želuca, raka pluća i drugih karcinoma probavnog trakta.
Pušači kojima je dijagnosticiran rak često sliježu ramenima i nastavljaju pušiti, misleći da još nekoliko cigareta neće učiniti veliku razliku. No, u velikoj su zabludi. Naime, pušači imaju 22 do 26 posto manju vjerojatnost da će umrijeti ako prestanu pušiti nakon dijagnoze raka, pokazuje nova studija.