Tko se boji stomatologa još?


Tko se boji stomatologa još?

Strah od stomatologa učestala je pojava, ali je dobra vijest da se dentalna fobija ipak može uspješno kontrolirati

Znojne ruke koje se grčevito drže za naslon stolice, tijelo koje se lagano uvija u grču prema natrag, lice koje je blijedo poput krpe – gotovo su siguran znak da na stomatološkoj stolici imate osobu koja pati od dentofobije ili dentalne fobije. Strah od stomatologa može se očitovati u različitim stupnjevima prema izraženosti simptoma pa tako varira od lagane anksioznosti, do izraženijeg straha pa sve do prave fobije koja znatno može utjecati na normalno funkcioniranje čovjeka.

Za razliku od ostalih poznatih fobija poput klaustrofobije (straha od zatvorenog prostora), agorafobije (straha od otvorenog prostora) ili pak straha od letenja avionom, koje se lako mogu kontrolirati izbjegavanjem neugodnih situacija, strah od liječnika ili stomatologa jedan je od onih strahova s kojima se pojedinac jednostavno mora suočiti jer svako izbjegavanje neugodne situacije može završiti loše po zdravlje, u ovom slučaju, po zdravlje vaših zuba.

Strah od stomatologa često nastaje u djetinjstvu

Strah se može prepoznati po mnoštvu značajki kao što su: povećani broj otkucaja srca u minuti, povišeni tlak, drhtanje, osjećaj nelagode i uznemirenost. Varira od osobe do osobe, no u velikom broju slučajeva upravo je on razlog zbog kojeg odustajemo od posjeta stomatologu. Psiholozi se slažu da traumatična iskustva koja djeca dožive tijekom djetinjstva znatno utječu na njihove osjećaje i ponašanje u kasnijoj životnoj dobi. U stomatologiji je to osobito izraženo, stoga treba biti posebno pažljiv kako bi se izbjeglo bolno iskustvo u djetinjstvu, a time i strahovi koji dovode do izbjegavanja stomatologa.

Za mnoge je posjet stomatologu neugodno iskustvo koje se nastoji pod svaku cijenu izbjeći. Upravo zato su stomatolozi usredotočeni na osnovni uzrok nelagode i načine smanjenja njezina intenziteta. U stomatologiji se postupci otklanjanja boli uglavnom oslanjaju na primjenu lokalne anestezije.

No, unatoč inicijalnom strahu koji pacijent osjeti već pri pomisli na stomatologa, sam posjet stomatologu zaista može biti ugodno iskustvo lišeno bilo kakve neugode i pomisli na strah i bol jer se primjenom sedacije ostvaruje veća sigurnost i udobnost pacijenta, smanjuje se broj posjeta stomatologu, a stomatološkom timu je omogućena učinkovitija realizacija zahvata uz viši stupanj kvalitete.

Sedacija ili najbolji način kako prespavati bol i strah

Odsutnost straha i svih popratnih emocija postižemo upotrebom lijekova, a takvo se stanje naziva sedacija. Minimalna sedacija podrazumijeva minimalno smanjenu razinu svijesti izazvanu lijekovima koji ne utječu na pacijentovu sposobnost neovisnog i svjesnog disanja. Zadržan je normalan osjet dodira i mogućnost razgovora tijekom zahvata. Moguće su smetnje ravnoteže, a rad srca i pluća se ne remeti. Nema neželjenog gubitka svijesti, dok osjećaj pospanosti nestaje vrlo brzo, dvadesetak minuta nakon zahvata.

Umjerena sedacija primjenjuje se pri težim i dugotrajnijim zahvatima. Lijekovima koji se daju intravenoznim putem mijenja se razina svijesti. Pacijent je u stanju pospanosti, teže razgovara, ali odgovara na verbalne i taktilne poruke stomatologa i pritom ne osjeća paniku ni strah. Samostalno diše, te je održana normalna funkcija srca. Ne mora se sjećati zahvata i nema neugodan osjećaj posjeta stomatologu.

Sedacija je, dakle, stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav i potpuno je kontrolirano od anesteziologa. Primjenjuje se kod većih i težih stomatoloških zahvata koji traju dulje od dvadeset minuta. Najčešće kada je riječ o radikalnijim i bolnijim zahvatima, posebno implantološkim i drugim kirurškim zahvatima koje izvodimo u Poliklinici kod kojih pacijent treba biti miran. Metode sedacije koje se koriste u stomatologiji jesu: inhalacijska, oralna i intravenozna. Sedacija se posebno preporučuje kod pacijenata koji pokazuju izraziti strah.

Prije samoga stomatološkog zahvata nužno je da pacijent koji želi zahvat uz primjenu sedacije popuni upitnik kojim se utvrđuje njegovo zdravstveno stanje. Ako pacijent zadovoljava sve potrebne kriterije, omogućuje mu se primjena sedacije.

Svojim potpisom pacijent potvrđuje da pristaje na stomatološki zahvat i primjenu sedacije tijekom zahvata. Nakon zahvata pacijent ostaje u stomatološkoj poliklinici dvadesetak minuta i obvezan je imati pratnju prilikom izlaska iz nje.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.