26. svibnja - Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva


26. svibnja -  Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Danas je Hrvatska proslavila Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva te istovremeno obilježila trogodišnjicu članstva u Eurotransplantu, uglednoj međunarodnoj transplant organizaciji. U uvodnom dijelu stručnog simpozija "Hrvatska u Eurotransplantu" generalni direktor Eurotransplanta dr. Arie Oosterlee prezentirao je postignuća Hrvatske kao najmlađe članice te naglasio da je Hrvatska u mnogočemu nadmašila početna očekivanja, a i rezultate nekih dugogodišnjih članica Eurotransplanta.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, čestitao je najboljim donorskim bolnicama (KB Sestre milosrdnice i OB Varaždin), transplantacijskim timovima i bolničkim transplantacijskim koordinatorima na postignutim rezultatima.

U svom govoru Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi zahvalio se obiteljima darivatelja organa, te se posebno obratio obitelji Pijelić, koja je nazočila svečanosti u spomen i sjećanje na svoju preminulu kćer Martu.

Zahvalu obiteljima donora uputila je i Martina Capan, mlada medicinska sestra koja je prije 5 mjeseci, zahvaljujući međunarodnoj donorskoj mreži utemeljenoj na solidarnosti, dobila novi život na dar - jetru presađenu od donora iz Njemačke.

Izvor:
MZSS RH