5. hrvatski dan raka glave i vrata


5. hrvatski dan raka glave i vrata

U sklopu međunarodne akcije obilježavanja tjedna raka glave i vrata, pozivaju se sve osobe koje imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, na glavi ili vratu, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata, da sutra, 16. travnja 2013., od 15 do 19 sati, dođu na besplatni specijalistički pregled glave i vrata, u Kliničku bolnicu Dubrava, u Zagrebu, na Kliniku za maksilofacijalnu kirurgiju (ambulante u prizemlju desno, P6-P8).

Za navedene besplatne specijalističke preglede nije potrebna prethodna najava niti uputnica HZZO-a.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti građana o raku glave i vrata - ranim simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i liječenju te poticanje odlaska na pregled specijalisti koji se
bavi dijagnostikom i liječenjem raka glave i vrata.

Kao i prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata HLZ
su nositelji akcije.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu. Procjenjuje se kako je broj oboljelih od karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje, s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini.

U Hrvatskoj od raka glave i vrata godišnje oboli oko 1.100 osoba, ili tri osobe svakog dana.

Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka.

Simptomi raka glave i vrata ovise o lokaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju. Najčešći simptomi i znakovi raka glave i vrata su: uporna grlobolja teškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju trajno začepljen nos ili uporna krvarenja iz nosa čvor na vratu produljena promuklost ili promjene u tonu glasa bol koja sijeva u uho gubitak osjeta u dijelu lica neobične bijele (leukoplakija) ili crvene (eritroplakija) mrlje u ustima rane u ustima.

Glavni čimbenici rizika za razvoj raka glave i vrata su pušenje i alkohol te infekcija HPV-om (humani papilomavirus). Rak glave i vrata najčešće se pojavljuje u dobi od 50 ili više godina, a muškarci dva do tri puta češće obolijevaju od žena.

Iako se pušenju i konzumiranju alkohola može pripisati 75 posto svih slučajeva raka glave i vrata, u posljednjih nekoliko godina zabilježena je veća učestalost pojave ove vrste raka kod pripadnika mlađe populacije, ali kod kojih nije zabilježeno konzumiranje alkohola ili duhana.

Povećanom riziku od razvoja raka usnica i kože glave i vrata izložene su osobe svijetlije puti koje se dugotrajno izlažu jakom suncu.