7. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice


7. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice obilježava se sedmi puta po redu, ove godine od 21. do 27. siječnja. Inicijator obilježavanja je Europska udruga protiv raka vrata maternice – ECCA (European Cervical Cancer Association) čiji je član i Institut Ruđer Bošković. Cilj kampanje je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice poticanjem žena na savjesnu brigu o svom zdravlju kroz redovite preglede.

U sklopu 7. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice u Zagrebu će se 26. siječnja od 11 do 12.30 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1/I održati edukativna javna tribina na temu: Sport i zdrave navike žena u prevenciji bolesti u organizaciji ECCA-e, Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Tribina je namijenjena svim građankama i građanima grada Zagreba i okolice, koji se žele u neposrednom kontaktu sa stručnjacima informirati o ovoj važnoj temi današnjice. Posebne gošće tribine su Sandra Perković, olimpijska pobjednica i dvostruka europska prvakinja u bacanju diska; Mimi Vurdelja, mr. ph., nutricionistica HOO-a; dr. sc Tatjana Marotti, znanstvena savjetnica IRB-a, stručnjakinja u području istraživanja oksidacijskog stresa i procese starenja; Melita Jelavić, dr. med., specijalist epidemiologije i koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i koordinatorica tribine dr. sc. Magdalena Grce, znanstvena savjetnica IRB-a i članica uprave u udruzi ECCA. Svi sudionici javne tribine dobit će prigodne informativne brošure te broš Biser mudrosti.

Brinite za sebe i svoje zdravlje, ne dopustite da nemar, zahtjevi i obveze utječu na vašu brigu o sebi, budite snažne, obaviještene i zdrave! Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test! - glavne su poruke ovogodišnje kampanje Biser mudrosti kojoj su svoju podršku dala mnoga poznata lica - uspješne sportašice, umjetnice, poduzetnice, znanstvenice, inspirativne žene koje promoviraju brigu o zdravlju i prevenciju vlastitim primjerom: Sandra Perković, Ana i Lucija Zaninović, Branka Pereglin, Julijana Matanović, Maja Vučić, Sanja Vejnović, Anka Dorić, kao i dr. Sanja Musić Milanović, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

"U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboljeva oko 400 žena, a umire ih više od 100. Obolijevaju žene u srednjoj životnoj dobi koje još brinu o svojim obiteljima i temelj su budućeg društava. Samo organizirani program prevencije koji obuhvaća primarnu prevenciju – cijepljenje protiv uzročnika bolesti, humanog papilomavirusa (HPV) djevojaka i mladih žena, te sekundarnu prevenciju – rano otkrivanje bolesti u žena u dobi od 25 do 65 godina, može omogućiti jednaku i učinkovitu zaštitu od raka vrata maternice svim ženama u Hrvatskoj. Stoga se iskreno radujem što je u Hrvatskoj zaživio Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, a koji će omogućiti da svaka žena dobije skrb koju je zaslužila i koji će joj poboljšati kvalitetu života, a nekima i pravo na život", ističe dr. sc. Magdalena Grce.