Bioaktivni spojevi iz kave i duhana mogu se koristiti u borbi protiv Parkinsonove bolesti


Bioaktivni spojevi iz kave i duhana mogu se koristiti u borbi protiv Parkinsonove bolesti

Nedavno objavljena recenzija naglašava kako specifične komponente koje se nalaze u duhanu i kavi mogu pružiti zaštitne prednosti protiv Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest progresivna je neurodegenerativna bolest koju karakterizira gubitak dopaminergičkih neurona u substanciji nigri. Neki od najčešćih lijekova koji se koriste za liječenje Parkinsonove bolesti uključuju L-DOPA, agoniste dopamina, kao i inhibitore razgradnje dopamina kao što su inhibitori monoaminooksidaze B (MAO B) i inhibitori katehol-O-metil transferaze (COMT). Iako su učinkoviti u smanjenju intenziteta simptoma, ovi lijekovi imaju ograničenu sposobnost ublažavanja napredovanja bolesti.

Zanimljivo je da pušenje i konzumacija kave smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti, što se pripisuje bioaktivnim, nenikotinskim i nekofeinskim komponentama u duhanu i kavi.

Ovaj pregled sugerira da ispitani fenolni spojevi iz duhana i kave mogu pridonijeti niskoj incidenciji Parkinsonove bolesti kod pušača i ljubitelja kave, pokazujući umjeren do jak potencijal kao terapijske intervencije. Trenutačni pregled sugerira da višenamjenske molekule pronađene u kavi i dimu cigareta mogu imati potencijalne neuroprotektivne učinke.

Izvor:
NeuroToxicology