Bolnički liječnici i HZZO partneri u kreiranju zdravstvenog sustava


Bolnički liječnici i HZZO partneri u kreiranju zdravstvenog sustava

Na inicijativu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ovaj tjedan po prvi put su se sastali predstavnici HUBOL-a (Hrvatske udruge bolničkih liječnika) i predstavnici HZZO-a. Članovi HUBOL-a objasnili su razlog osnivanja udruge, ciljeve svojega rada u iduće dvije godine, te kako vide svoju ulogu u kreiranju zdravstvenog sustava.

O stanju u hrvatskom zdravstvu iz perspektive bolničkih liječnika u ime HUBOL-a govorili su predsjednik udruge dr. Trpimir Goluža, dr. Ada Barić, dr. Pavo Kostopeč, dr. Krešimir Luetić i dr. Ivan Raguž.

U ime HZZO-a članove udruge pozdravili su ravnatelj Siniša Varga, pomoćnica ravnatelja za zdravstvenu zaštitu dr. Pezelj Duliba, dr. Dijana Cimera i dr. Sanja Dolovski iz Službe za ugovaranje zdravstvene zaštite, te rukovoditelj Službe za odnose s javnošću dr. Nenad Korkut.

Liječnicima HUBOL-a predstavljen je novi projekt HZZO-a, internetski portal ISL namijenjen komunikaciji svih liječnika u Republici Hrvatskoj s HZZO-om. Putem ovog portala liječnici će moći međusobno razmjenjivati iskustva u zatvorenim grupama. Cilj osnivanja portala je poboljšanje komunikacije liječnika i HZZO-a.

Želimo aktivno participirati u reformi zdravstva, da nas prepoznate kao partnere, te da se naš odnos temelji na iskrenosti i uzajamnom povjerenju, rekao je predsjednik HUBOL-a dr. Trpimir Goluža. Stav HUBOL-a je da je nužno revidirati i povisiti cijene dijagnostičko terapijskih skupina (DTS-a), putem kojih se bolnicama plaćaju izvršene zdravstvene usluge. Dr. Barić istaknula je važnost praćenja učinkovitosti i kvalitete pružene zdravstvene usluge.

Siniša Varga je u ime HZZO-a podržao rad HUBOL-a naglasivši da HZZO prije svega želi kvalitetno i učinkovito javno zdravstvo. Iz tog razloga je nužno da HZZO izađe iz Državne riznice i postane ravnopravan sudionik u odnosu platioca i pružatelja zdravstvenih usluga.

Bolnički liječnici imaju ambiciju biti sukreatori zdravstvene politike, vjerodostojni i iskreni suradnici, a hrvatsko zdravstvo već je sada dobro i efikasno. Potrebno ga je postupno unaprijediti, a ne preko noći uvoditi reforme koje ne donose napredak, dodao je dr. Kostopeč. 

Predsjednik HUBOL-a dr. Goluža predložio je da se svakom pacijentu nakon bolničkog liječenja, pri odlasku iz bolnice, uruči račun u kojem će biti jasno vidljiv i specificiran trošak pružene zdravstvene usluge. Pacijenti još uvijek pogrešno smatraju da je zdravstvo u Hrvatskoj besplatno i nisu svjesni ekonomske vrijednosti zdravlja. Istaknuo je pritom i problematiku nezdravog zdravstvenog ponašanja, za koje pacijenti ne snose nikakvu odgovornost.

Dogovorena je daljnja suradnja koja će voditi unapređenju rada bolničkih liječnika i liječničke struke općenito.

Izvor:
HZZO