Bortezomib poboljšava stopu preživljavanja kod oboljelih od limfoblastičnog limfoma T-stanica


Bortezomib poboljšava stopu preživljavanja kod oboljelih od limfoblastičnog limfoma T-stanica

Dodavanje inhibitora proteasoma bortezomiba, standardnoj kemoterapiji, poboljšava stopu preživljavanja kod djece i mladih odraslih osoba s limfoblastičnim limfomom T-stanica, ukazuje nova studija.

Nakon primjene spomenute kombinacije lijekova, većini pacijenata s limfoblastičnim limfomom T-stanica više nije bilo potrebno kranijalno zračenje za izlječenje.

Smatra se da je bortezomib siguran i učinkovit u liječenju novodijagnosticirane djece i mladih odraslih osoba s limfoblastičnim limfomom T-stanica. Uz moderne režime kemoterapije, više od 80 posto djece i mladih s limfoblastičnim limfomom T-stanica može se izliječiti bez profilaktičkog kranijalnog zračenja.

Limfoblastični limfom rijetka je vrsta brzorastućeg ne-Hodgkinovog limfoma (NHL) koji se razvija kada bijela krvna zrnca nazvana limfociti postanu abnormalna (kancerogena). Limfociti obično pomažu u borbi protiv infekcije. Limfoblastični limfom se može razviti i iz B-staničnih i iz T-staničnih limfocita. Abnormalni limfociti (stanice limfoma) obično se nakupljaju u limfnim čvorovima, no mogu utjecati na druge dijelove tijela.

Limfoblastični limfom je vrlo sličan akutnoj limfoblastičnoj leukemiji (ALL) i liječi se na isti način. Vrlo je rijetka kod odraslih osoba. Obično se javlja kod osoba mlađih od 35 godina. Češće je kod muškaraca nego žena.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology