Čaga gljive mogu pomoći u borbi protiv raka usne šupljine


Čaga gljive mogu pomoći u borbi protiv raka usne šupljine

Rak usne šupljine globalni je zdravstveni problem s ograničenim mogućnostima liječenja zbog svojih nuspojava i posljedica. Kirurgija, terapija zračenjem i kemoterapija su primarne terapije, no mogu oštetiti zdrava tkiva, utjecati na govor i smanjiti kvalitetu života.

Nova studija pokazala je da ekstrakt čaga gljive ima potencijal biti dopunska terapijska opcija za liječenje pacijenata s oralnim karcinomom.

Naime, rezultati istraživanja pokazali su da ekstrakt gljive čaga sprječava napredovanje oralnih stanica raka inhibicijom staničnog ciklusa i proliferacije, potiskivanjem energetskog metabolizma stanica raka i promicanjem apoptotičke stanične smrti posredovane autofagijom.

Čaga gljive (Inonotus obliquus) imaju različite farmakološke učinke na ljudsko zdravlje, uključujući antitumorsko, protuupalno, antioksidativno, antimikrobno i antiparazitsko djelovanje6. Ekstrakt gljive čaga također ima antitumorske učinke na nekoliko vrsta raka, kao što su adenokarcinom pluća, hepatocelularni karcinom i rak dojke, budući da sadrži bioaktivne spojeve poput melatonina, polisaharida i triterpenoida koji pokazuju antitumorska svojstva. Međutim, temeljni mehanizam antitumorskih učinaka ostao je nepoznat.

Izvor:
Scientific Reports