Celijakija se može izliječiti biorazgradivim nanočesticama


Celijakija se može izliječiti biorazgradivim nanočesticama

Faza 2 kliničkog ispitivanja pokazala je da se oboljeli od celijakije sada mogu nadati izlječenju obzirom da pomoću nove terapije imunološki sustav postaje tolerantan na gluten. Naime, pokazalo se da se pomoću biorazgradive nanočestice CNP-101 koja sadrži gliadin može uspješno smanjiti upalni odgovor na gliadin. 

Inače, kod celijakije postoji abnormalni imunološki odgovor na glutenske peptide koji za posljedicu ima oštećenje sluznice tankog crijeva. Razina dnevnog unosa glutena koja uzrokuje oštećenje sluznice iznosi 10 do 50 mg, ovisno o tome radi li se o djetetu ili odrasloj osobi.

Celijakija može uzrokovati simptome, uključujući bol u trbuhu, proljev, mučninu i povraćanje. Dugotrajne komplikacije celijakije mogu uključivati ​​pothranjenost, ubrzanu osteoporozu, probleme živčanog sustava i probleme vezane uz reprodukciju. Trenutno je jedini dostupni tretman bolesnicima sa celijakijom bezglutenska prehrana, koja uključuje strogo, cjeloživotno izbjegavanje izlaganja proteinima glutena iz pšenice, ječma i raži, što nije uvijek učinkovito.

Izvor:
UEG Week 2019