Celijakija u obitelji povećava rizik od drugih autoimunih bolesti


Celijakija u obitelji povećava rizik od drugih autoimunih bolesti

Prema rezultatima nove studije izgleda da su bliski rođaci osoba koje imaju celijakiju izloženi većem riziku od razvoja drugih autoimunih bolesti kao što su dijabetes tip 1, lupus i sarkoidoza.

Naime, pokazalo se da se u više od 4 posto bliskih rođaka osoba s celijakijom razvila neka druga autoimuna bolest, dok je učestalost drugih autoimunih bolesti u kontrolnoj grupi iznosila 3 posto.

Prevalencija celijakije u rođaka prvog stupnja osoba koje imaju celijakiju iznosi oko 10 posto.

Celijakija je bolest probavnog sustava. Uzrok oboljenja je trajna nepodnošljivost proteina glutena, koji se nalazi u pšenici (pšenični prolamin i glutenin), ječmu (hordein), raži (sekalin) i eventualno zobi (avenin). Istraživanja su pokazala da oboljeli nisu osjetljivi na ostale žitarice, rižu i kukuruz, budući one ne sadrže toksične prolaminske frakcije.

Sarkoidoza je multisistemna granulomatozna upalna bolest nepoznatog uzroka koja najčešće zahvaća limfatični i dišni sustav, te oči i kožu. Dok je lupus kronična multisistemna autoimuna bolest koju karakterizira stvaranje autoantitijela prema komponentama stanične jezgre uz vrlo raznolika klinička očitovanja. Bolest može zahvatiti kožu, zglobove, bubrege, pluća, živčani sustav i serozne membrane, a obilježena je fazama aktivnosti i povlačenja.

Izvor:
Clinical Gastroenterology and Hepatology

Link na izvor