Cjepivo koje blokira gastrin može usporiti širenje raka gušterače


Cjepivo koje blokira gastrin može usporiti širenje raka gušterače

Rezultati nove studije ukazuju da cjepivo koje blokira probavni hormon gastrin može usporiti širenje raka gušterače, što može poboljšati stopu preživljavanja. Naime, neutraliziranje hormona gastrina cjepivom inhibiralo je razvoj metastaza prekidajući proces znan kao epitelni do mezenhimski prijelaz (EMT)

Gastrin je hormon koji potiče oslobađanje želučane kiseline u želucu, što zauzvrat pomaže tijelu da probavi i apsorbira hranjive tvari iz hrane. Prethodne studije sugeriraju da gastrin također potiče rast karcinoma gušterače i povećava ekspresiju određenih proteina koji tada potiču proces znan kao epitelni do mezenhimski prijelaz (EMT). EMT nastaje kada se epitelne stanice koje prekrivaju organe pretvaraju u matične stanice i premještaju u druge dijelove tijela, što doprinosi razvoju metastaza. 

Inače, rak gušterače je teško liječiti, dijelom i zato što se brzo i često širi na druga područja tijela. Procjenjuje se da 80 do 90 posto osoba s karcinomom gušterače ima rak u uznapredovaloj fazi bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze raka gušterače

Izvor:
American Journal of Physiology