Crijevne bakterije mogu doprinijeti nastanku raka debelog crijeva


Crijevne bakterije mogu doprinijeti nastanku raka debelog crijeva

Rezultati američkog istraživanja pokazali su da određene crijevne bakterije mogu doprinijeti razvoju raka debelog crijeva, interakcijom s genima i upalnim odgovorom.

Do nastanka raka debelog crijeva dolazi zato što se zdrave stanice u debelom crijevu počinju ponašati čudno usljed promjena ili mutacija svojih gena. Usljed navedenih promjena stanice postaju progresivno kancerogene, tvoreći polipe koji na kraju mogu postati karcinom.

Iako se genetske mutacije mogu dogoditi bilo gdje u crijevima, određene vrste raka debelog crijeva razvijaju se na određenim mjestima duž crijeva, što upućuje da negenetski čimbenici također imaju ulogu u nastanku raka.

U ovom istraživanju, koje je provedeno na miševima, pokazalo se da primjena antibiotika može spriječiti razvoj polipa, što ukazuje da su crijevne bakterije na određen način uključene razvoj tumora.

Smatra se da bi buduća istraživanja trebala utvrditi koje su to bakterije uključene u rani razvoj tumora. Uklanjanjem navedenih bakterija iz crijeva mogao bi se u genetski osjetljivih osoba smanjiti rizik od raka debelog crijeva, ističu stručnjaci.

Izvor:
JEM