Deset godina Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba


Deset godina Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba

Svečanom obilježavanju desete obljetnice rada Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prisustvovali su predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.

Ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander u svom je obraćanju sažela dosadašnji rad i stručni doprinos ove ustanove, dok su u raspravi o problematici kojom se ustanova bavi sudjelovali i Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, dječji psihijatar prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta i Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba je specijalizirana ustanova za rad sa zlostavljanom, zanemarenom i traumatiziranom djecom i njihovim roditeljima, koji se temelji se na multidisciplinarnom pristupu. Jedina je ustanova tog tipa u RH, ali i u regiji.

U 10 godina rada Poliklinike pružila se stručna pomoć više od 10 000 djece i njihovih obitelji.

Preko 40 posto djece dolazi iz drugih dijelova RH U deset godina bilo je:

  • 2.500 djece svjedoka nasilju u obitelji
  • 800 seksualno zlostavljane djece (od toga 60% djece bilo je izvan Zagreba)
  • 800 fizički zlostavljane djece
  • 1.000 zanemarene djece U 2011. bilježimo porast djece žrtava bullyinga i cyberbullyinga. S mnogima stručnjaci nastavljaju čak i godinama raditi na njihovom oporavku i pružanju stručne podrške

Inače, Poliklinika pruža mogućnost provođenja forenzičnog intervjua sa zlostavljanom djecom na stručan i djeci primjeren način, što za cilj ima smanjenje traumatizacije zlostavljane djece prilikom svjedočenja u sudskim postupcima.

Poliklinika od početka rada surađuje s Hrabrim telefonom te su zajedno proveli 6 velikih istraživanja vezanih uz problematiku nasilja nad i među djecom, na temelju kojih su razvijeni brojni preventivni programi ne samo od strane stručnjaka Poliklinike nego i u drugim institucijama koje rade s djecom.

U deset godina rada Poliklinike izdano je 13 priručnika i niz letaka pisanih za djecu, roditelje i stručnjake koji su besplatno, uz podršku Grada Zagreba, podijeljeni u više od 300.000 primjeraka.

Kroz sustavne edukacije, stručnjaci Poliklinike svoje znanje i iskustvo prenijeli su na više od 1.500 stručnih suradnika u sustavu obrazovanja, socijalne skrbi, pravosuđa, policije i zdravstva, s ciljem unapređivanja rada sa zlostavljanom djecom, djecom izloženom vršnjačkom i obiteljskom nasilju; predavači su i na brojnim fakultetima hrvatskih sveučilišta (Filozofski fakultet u Zagrebu i Osijeku, Hrvatski studiji, Stomatološki fakultet, Pravni fakultet, Medicinski fakultet) gdje buduće stručnjake koji će raditi s djecom i mladima upoznaju s problematikom zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Jednako tako, rad Poliklinike međunarodno je priznat:

  • 2008. godine Poliklinika je dobila Nagradu multidisciplinarnom timu od strane Međunarodnog udruženja za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) između više od 180 zemalja svijeta.
  • Poliklinika je u više navrata pozvana od strane Vijeća Europe i Europske Komisije da predstavi svoj model rada kao primjer dobre prakse u radu s traumatiziranom djecom te je kao primjer dobre prakse predstavljena i u Ujedinjenim Narodima u New Yorku