Diarino ORS spas od crijevnih viroza


Diarino ORS spas od crijevnih viroza

Svaka kućna ljekarna trebala bi sadržavati kvasac Saccharomyces boulardii, a objašnjenje zašto baš ovaj kvasac, dalo je istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu PLoS One. Nakon infekcija gornjeg dišnog sustava, crijevne viroze nalaze se na drugom mjestu najčešćih bolesti. Crijevne ili želučane viroze kako se naziva gastroenteritis mogu uzrokovati mnoge vrste virusa, ali su najčešće vrlo zarazni rotavirus, virus Norwalk i neki serotipovi adenovirusa. Virusi, dolaskom u tanko crijevo, zaraze stanice crijeva enterocite gdje čine funkcionalnu i strukturalnu štetu izazivajući poremećaje u lučenju i prekomjernu stimulaciju stanica što rezultira proljevom.

Protiv navedenih virusa nema adekvatne terapije, međutim, određene kulture s probiotičkim djelovanjem mogu otvariti blagotvoran utjecaj na ozbiljnost i duljinu trajanja proljeva.

Istraživanje talijanskih znanstvenika na staničnom modelu ljudskih stanica tankog crijeva pokazalo je po prvi puta kako rotavirus u ljudskom organizmu, kada dospije u tanko crijevo, izaziva oksidativni stres koji kao posljedicu ima lučenje klorida. Kada su znanstvenici na model zaražen rotavirusom primijenili Saccharomyces boulardiii, zabilježili su da dolazi do aktivacije obrambenog sustava koji smanjuje lučenje klorida.

Saccharomyces boulardii, u slučaju zaraze rotavirusom, prevenirao je proizvodnju slobodnih radikala od strane rotavirusa, povećao je antioksidativnu obranu i smanjio lučenje klorida koji je posljedica oksidativnog stresa. Sve su to dokazi koji ukazuju na učinkovitost primjene Saccharomyces boulardii kod proljeva u odraslih i djece.

Od nedavno se u hrvatskim ljekarnama može naći Diarino ORS, hrana za posebne medicinske potrebe, koja služi za dijetalnu prehranu bolesnika s blagim do srednje jakim akutnim proljevom.

Diarino ORS sadrži kulturu živih liofiliziranih kvasaca Saccharomyces boulardii i oralne rehidracijske soli koje nadoknađuju gubitak elektrolita i vode uzrokovanih proljevom. Diarino ORS se preporuča kod proljeva izazvanog antibioticima (AAD) u djece i odraslih, putničkog proljeva u djece i odraslih te kod akutnog infektivnog proljeva kod djece i odraslih.

Za poboljšanje okusa, priređena otopina se može zasladiti s malom količinom voćnog soka, a druga mogućnost je prašak umiješati u jogurt ili kašicu (sobne temperature).  

Diarino-1nd

Oglasna vijest