Dijabetes tip 1 povezan s amiotrofičnom lateralnom sklerozom


Dijabetes tip 1 povezan s amiotrofičnom lateralnom sklerozom

Prema rezultatima danskog istraživanja oboljeli od dijabetesa tip 1 su izloženi većem riziku od razvoja amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Zanimljivo je da su oboljeli od dijabetesa tip 2 izloženi manjem riziku od amiotrofične lateralne skleroze, što ukazuje da dijabetes tip 2 ima zaštitni učinak od amiotrofične lateralne skleroze.

Također, kada se uzme u obzir da osobe s visokim indeksom tjelesne mase (ITM) imaju manju vjerojatnost da će im biti dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza, tada je jasno da postoji određena metabolička veza koja je odgovorna za nastanak amiotrofične lateralne skleroze.

Amiotrofična lateralna skleroza poznata kao i Lou Gehrigova bolest najčešća je progresivna bolest motoričkih neurona. Kod nje živčane stanice koje kontroliraju pokrete postepeno degeneriraju, što uzrokuje slabost mišića, paralizu i smrt zbog respiratornog zatajenja. Većina oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze umre u roku od tri do pet godina od pojave simptoma.

U čimbenike rizika za amiotrofičnu lateralnu sklerozu ubrajaju se izloženost pesticidima i insekticidima, te pušenje.

Nasljedni oblik bolesti javlja se u oko 5 do 10 posto slučajeva, no u većini slučajeva amiotrofična lateralna skleroza se javlja sporadično, bez poznatog razloga.

Amiotrofična lateralna skleroza javlje se u 1 do 3 osobe na 100.000 stanovnika, i to najčešće u 50-tim godinama. Nešto je češća u muškaraca.

Izvor:
JAMA Neurology