Djeca starijih očeva izložena većem riziku od ne-Hodgkinovog limfoma


Djeca starijih očeva izložena većem riziku od ne-Hodgkinovog limfoma

Istraživanje provedeno u SAD-u na 110.999 ispitanika pokazalo je da djeca čiji su očevi bili stariji od 40 godina imaju 59 posto veći rizik za razvoj ne-Hodgkinovog limfoma nego djeca očeva koji su bili mlađi od 25 godina.

Ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo vezu između životne dobi roditelja i rizika od razvoja ne-Hodgkinovog limfoma kod već odrasle djece.

Ne-Hodgkinov limfom (non-Hodgkin, NHL) predstavlja tumor koji nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocitnog reda. Pod nazivom ne-Hodgkinov limfom, podrazumijeva se više od 30-tak vrsta limfoma, koji se međusobno razlikuju po tipu stanica iz kojih su nastali, brzini rasta, osjetljivosti na liječenje i prognozi. Prema zloćudnosti tj. brzini rasta mogu se podijeliti na ne-Hodgkinove limfome niskog, srednjeg i visokog stupnja malignosti.

Prijašnja istraživanja pokazala su da su djeca starijih očeva izložena većem riziku od razvoja raka prostate i raka dojke. Dok se starija dob majki povezuje s većim rizikom od pobačaja, niskom porođajnom težinom, autizmom ili ozbiljnim zdravstvenim problemima poput Downovog sindroma.

Izvor:
HealthDay