Duhan povezan s većim rizikom od oralne HPV infekcije


Duhan povezan s većim rizikom od oralne HPV infekcije

Prema istraživanju koje su proveli američki znanstvenici s Johns Hopkins University, konzumiranje duhana u bilo kojem obliku, povezano je s povećanim rizikom od infekcije s oralnim humanim papilomavirusom tip 16 (HPV 16), za kojeg se zna da može uzrokovati karcinom usne šupljine.

Izgledi da se neka osoba zarazi s HPV-om tip 16 rastu kako se konzumacija duhana povećava. Tako, tri cigarete dnevno, mogu povećati rizik od infekcije HPV-om za gotovo jednu trećinu, a četiri za 68 posto. Također, treba spomenuti da su i pasivni pušači izloženi većem riziku od oralne HPV infekcije.

Kako konzumacija duhana (pušenje, žvakanje i ušmrkavanje duhana) može utjecati na infekciju HPV-om tip 16 trenutno nije jasno.

HPV tip 16, prenosi se putem oralnog seksa, i povezan je s 80 posto slučajeva karcinoma koji se nalaze u stražnjem dijelu grla. Tijekom posljednjih 20 godina, učestalost ovog karcinoma se u SAD-u povećala 225 posto. Procjenjuje se da će se ove godine u oko 37.000 Amerikanaca pojaviti karcinom usne šupljine.

Izvor:
JAMA