Dva eksperimentalna lijeka mogu poboljšati liječenje psorijaze


Dva eksperimentalna lijeka mogu poboljšati liječenje psorijaze

Dvije studije, objavljene u New England Journal of Medicine, pokazale su da lijekovi koji djeluju na interleukin-17 (IL-17), koji ima važnu ulogu u imunološkom odgovoru, mogu značajno poboljšati stanje kože zahvaćene psorijazom, u više od 75 posto bolesnika tijekom 12-tjedne terapije.

Oba eksperimentalna lijeka za liječenje psorijaze su u fazi 2 kliničkih ispitivanja, koju znanstvenici provode kako bi se utvrdila najsigurnija i najučinkovitija doza lijeka. Kasnije lijekovi moraju biti testirani kod većeg broja bolesnika, tijekom duljeg vremenskog perioda.

Iako se učinkovitost inhibitora IL-17 čini sličnom onoj drugih bioloških lijekova koji se primjenjuju u liječenju psorijaze, poput etanercepta (Enbrel) i ustekinumaba (Stelara), ovi novi lijekovi mogli bi ponuditi oboljelima od psorijaze više i možda sigurnije opcije, ističu znanstvenici.

Naime ne djeluje svaki lijek kod svakog bolesnika, a tu je i fenomen koji se javlja kod bioloških lijekova, tzv. "biološki umor", gdje izgleda da tim lijekovima s vremenom slabi učinkovitost, te bi inhibitori IL-17 mogli biti nova opcija za bolesnike s psorijazom.

U navedenim studijama testirani su lijekovi koji različito djeluju na IL-17, lijek iksekizumab koji direktno blokira IL-17 te lijek brodalumab koji blokira receptor IL-17.

Najčešće nuspojave navedenih lijekova bile su infekcije i upale gornjeg respiratornog trakta te reakcije na mjestu injiciranja lijeka.

Kod iksekizumaba nisu uočene ozbiljne nuspojave, dok je kod brodalumaba uočen pad broja imunih stanica, bol u bubrezima i ektopična trudnoća.

Svakako treba istaknuti da kod primjene navedenih inhibitora IL-17 nije došlo do povećanja rizika od srčanog ili moždanog udara. Što je izuzetno važno, jer neka prethodna istraživanja upućuju da lijek ustekinumab, koji se već primjenjuje u liječenju psorijaze, može povećati rizik za navedene bolesti.

U teoriji, inhibitori IL-17 bi trebali biti sigurnija terapija za psorijazu od drugih bioloških lijekova, obzirom da se smatra da je IL-17 u velikoj mjeri odgovoran za nastanak psorijaze te što je ciljanija terapija, to bi rizik od nuspojava trebao biti manji.

Jednako tako, dobro je da su se pojavili novi lijekovi za liječenje psorijaze, obzirom da neki bolesnici ne reagiraju na terapiju inhibitorima TNF-a i ustekinumabom.

Izvor:
New England Journal of Medicine