Ekstrakt gorke dinje može zaustaviti rast raka dojke


Ekstrakt gorke dinje može zaustaviti rast raka dojke

Prema mišljenju znanstvenika ekstrakt gorke dinje uzgojen na tropskoj lozi može zaustaviti rast stanica raka dojke no nema dokaza da jedenje gorke dinje pruža zaštitu od raka dojke.

Gorka dinja, ponekad nazivana i gorka tikva ili divlji krastavac uzgaja se u Aziji, Africi i Južnoj Americi. Njezin je ekstrakt godinama korišten u narodnoj medicini kao lijek za dijabetes i infekcije. Najnoviji rezultati sugeriraju da bi njezini sastojci mogli imati veliku ulogu i u prevenciji raka dojke.

Znanstvenici se u konačnici nadaju da bi se ekstrakt gorke dinje mogao koristiti kao dodatak prehrani u borbi protiv ponovne pojave bolesti.

"Rak dojke je glavni ubojica žena u svijetu i gledano iz tog kuta rezultati ovog istraživanja su od velike važnosti" istaknuo je dr. Agarwal te dodao da su ove nove spoznaje jako bitne jer je ovo ekstrakt koji će se možda koristiti kao još jedan "saveznik" u borbi protiv raka dojke, ako dodatna istraživanja potvrde ove rezultate.

"Mnoge biljne kemikalije mogu ubiti stanice raka u laboratoriju, ali vrlo malo njih završe kao korisni lijekovi u borbi protiv raka. Trebat će puno više rada i ispitivanja na ljudima prije nego što ćemo sa sigurnošću tvrditi kako ovaj ekstrakt korist pacijentima koji boluju od raka,” izjavila je britanska liječnica dr. Jessica Harris.

Najpouzdaniji saveznici u borbi protiv raka dojke ipak su održavanje fizičke kondicije, normalna tjelesna težina te smanjeno konzumiranje alkoholnih pića, tvrde znanstvenici.

Izvor:
BBC