Enzim koji oslobađaju imunološke stanice može imati ulogu u depresiji


Enzim koji oslobađaju imunološke stanice može imati ulogu u depresiji

Izgleda, da se imunološke stanice zvane monociti, nastale u koštanoj srži i otpuštene u krvotok, mogu tijekom stresa uvući u mjesta u mozgu koja kontroliraju emocionalno ponašanje. Tamo otpuštaju enzim koji se zove matrična metaloproteinaza 8 (MMP8) koji razgrađuje proteine i restrukturira mozak kako bi promijenio funkciju neurona i, u konačnici, umanjio društveno ponašanje i nagradu.

Smatra se, da ovi rezultati uspostavljaju novi mehanizam kojim imunološki sustav može utjecati na funkciju središnjeg živčanog sustava i ponašanje u kontekstu stresa, potencijalno otvarajući vrata novim terapeutskim ciljevima za poremećaje povezane sa stresom. 

Psihosocijalni stres glavni je čimbenik za razvoj velikog depresivnog poremećaja i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i pokazalo se da ima duboke učinke na tijelo, uključujući imunološki sustav i mozak. Ovi su podaci prvi koji pokazuju da se imunološke stanice nastale u koštanoj srži - a ne u mozgu - mogu regrutirati u mozak tijekom stresnih okolnosti, pokrećući kaskadu drugih mehanizama koji mijenjaju funkciju i ponašanje mozga.

Izvor:
Nature