Epidemija Ebola virusne bolesti prijetnja za cijeli svijet


Epidemija Ebola virusne bolesti prijetnja za cijeli svijet

Opasni Ebola virus nastavlja sijati strah u Zapadnoj Africi, te zabrinutost diljem svijeta. Naime, dosad je od Ebola virusne bolesti u zemljama Zapadne Afrike preminulo više od 670 ljudi, a smrtonosni virus se iz Gvineje proširio na Liberiju i Sijera Leone, stoga je nekoliko zapadnoafričkih zračnih prijevoznika obustavilo letove prema navedenim zemljama.

Sve škole u Liberiji su zatvorene kako bi se zaustavilo širenje bolesti, a neke zajednice su smještene u karantenu. Inače, epidemija je izbila u Gvineji, tijekom veljače ove godine.

Ebola virus se ubraja u filoviruse (Filoviridae), otkriven je 1976. godine, a dobio je ime po rijeci Ebola u DR Kongo (bivši Zair), gdje je i otkriven. Voćni šišmiši iz porodice Pteropodidae smatraju se prirodnim domaćinom Ebola virusa.

Inkubacija traje od 2 do 21 dana. Infekcija se prenosi izravnim kontaktom s krvlju, tjelesnim tekućinama i tkivima zaraženih životinja ili ljudi.

Ebola virus uzrokuje Ebola virusnu bolest ili virusnu hemoragijsku groznicu čiji simptomi uključuju simptome slične gripi - povišenu temperaturu, bol u mišićima, glavobolju, slabost i grlobolju, koji su praćeni povraćanjem, proljevom, osipom, oštećenjem bubrežne i jetrene funkcije, a u određenom broju slučajeva unutarnjim i vanjskim krvarenjem.

Obično 90 posto zaraženih Ebola virusom umire, a šanse za preživljavanje su bolje ukoliko se rano započne s liječenjem. Trenutno ne postoji lijek ili cjepivo protiv Ebola virusa, potporna skrb može pomoći u oporavku oboljelih.

Dijagnoza se može postaviti na temelju ELISA testa, testa detekcije antigena, testa neutralizacije seruma, RT-PCR testa, elektronske mikroskopije ili izlocije virusa u kulturi stanica. Uzimanje uzoraka od pacijenata je pod ekstremnim rizikom nastanka zaraze, stoga se testiranje provodi pod uvjetima maksimalne biološke zaštite.

Mjere predostrožnosti u vidu nošenja maske i rukavica, podrobne sterilizacije opreme, zatvaranja bolnica i obrazovanje unutar zajednice skraćuju trajanje epidemije. U svim sumnjivim slučajevima i s mrtvim tijelima potrebni su stroga izolacija i posebni postupci.