Estrogen može povećati rizik od određenih vrsta aritmija


Estrogen može povećati rizik od određenih vrsta aritmija

Spolni hormon estrogen ima negativan utjecaj na regulaciju otkucaja srca, pokazalo je eksperimentalno istraživanje koje su proveli švedski znanstvenici s Linköping University. Čini se da je učinak estrogena u interakciji s nasljednim promjenama uzrokujući srčanu bolest koja remeti srčani ritam, dok druge endogene tvari mogu imati zaštitni učinak.

Inače, tijekom života srce otkuca oko 2,5 milijarde puta. Svaki otkucaj srca pokreće električni impuls koji uzrokuje kontrakciju srčanog mišića u vrlo dobro koordiniranom pokretu.

Bolesti koje uzrokuju abnormalni srčani ritam mogu u nekim slučajevima biti smrtonosne. Sindrom dugog QT intervala (LQTS) jedna je od takvih bolesti. U pacijenata s LQTS-om, srcu je potrebno više vremena nego što je normalno da završi svaki otkucaj srca. Ovaj sindrom je najčešće posljedica kongenitalne nasljedne promjene ili mutacije koja zahvaća jedan od ionskih kanala srca.

Ovo istraživanje pokazalo je da bi kod žena s nasljedno povećanim rizikom od sindroma dugog QT intervala (LQTS), estrogen mogao biti čimbenik rizika. Inače, LQTS je relativno rijedak i pogađa oko 1 od 2.500 ljudi.

Izvor:
Science Advances