Europski dan darivanja organa


Europski dan darivanja organa

Europski dan darivanja organa obilježava se kako bi se javnost upoznala s dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanja podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa, te zahvalnosti i poštovanja svima darivateljima i njihovim obiteljima koji su plemenitim činom spasili druge živote.

Hokejaš Marko Lovrenčić potpisao donorsku karticu

Da svoju srčanost sportaši ne pokazuju samo na sportskom polju dokazuje i Marko Lovrenčić. Ovaj napadač hokej kluba KHL Medveščak Zagreb, odnosno popularnih "Medvjeda", ovih je dana potpisao donorsku karticu te pozvao sportske fanove da se pridruže obilježavanju Europskog dana darivanja organa.

Marko Lovrenčić, vlastitim se primjerom uključio u ovogodišnje obilježavanje Europskog dana darivanja organa. Odlučio je, naime, potpisati donorsku karticu te time izravno podržati humanitarni čin darivanja organa. Prilikom potpisivanja donorske kartice izjavio je: "Ima li išta vrijednije od jednog spašenog ljudskog života? Čak niti odlučujući golovi koje mi sportaši postižemo u posljednjim sekundama utakmica nisu važniji od toga."

Darivanje organa svake godine spasi ne mali broj ljudskih života. Zato Marko Lovrenčić ističe: "O tematici darivanja organa treba razmišljati dvojako – nikada ne znate kada će i vama zatrebati pomoć. Znam da ne zvuči idilično, ali i neugodne stvari dio su naših života. Činom darivanja uspijevamo prevladati životne teškoće i okrenuti se prema budućnosti... A naprijed možemo krenuti samo ako se osvrnemo oko sebe i ovaj svijet odlučimo poboljšati svojim postupcima."

Obilježavanje ovogodišnjeg Europskog dana darivanja organa na zagrebačkom Bundeku

Lovrenčić se odazvao pozivu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH koje ove godine na dostojan način obilježava Europski dan darivanja organa velikim okupljanjem na Bundeku, u subotu, 16. listopada, od 12 sati. Tamo će se u višesatnom sportsko-zabavnom programu građani moći uključiti u niz zanimljivih zbivanja.

Događanje će  započeti sportskim natjecanjima u trčanju i brzom hodanju u kojima će sudjelovati svi zainteresirani građani. Nakon toga podijelit će se priznanja zaslužnim pojedincima u području transplantacijske tematike, a sve će na kraju biti začinjeno velikim humanitarnim koncertom.

Izvor:
MZSS RH