FDA upozorava na ozbiljne nuspojave SGLT2-inhibitora


FDA upozorava na ozbiljne nuspojave SGLT2-inhibitora

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) uvrstila je u potencijalno opasne nuspojave primjene SGLT2-inhibitora, ketoacidozu i ozbiljne infekcije urinarnog trakta, koje mogu zahtijevati hospitalizaciju. Inače, SGLT2-inhibitori se obično koriste za snižavanje povišene razine šećera u krvi u pacijenata s dijabetesom tip 2. U SGLT2-inhibitore se ubrajaju kanagliflozin, dapagliflozin i empagliflozin.

Od ožujka 2013. do svibnja 2015. godine, FDA je zaprimila izvješća o 73 slučajeva ketoacidoze u pacijenata s dijabetesom tip 1 ili tip 2 koji su liječeni SGLT2-inhibitorima. Treba spomenuti da simptomi ketoacidoze uključuju mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, umor i otežano disanje.

Jednako tako, od ožujka 2013. do listopada 2014. godine, prijavljeno je i 19 slučajeva potencijalno smrtonosne urosepse i pijelonefritisa koji su započeli kao infekcija urinarnog trakta, u pacijenata na SGLT2-inhibitorima. Svi spomenuti slučajevi zahtjevali su hopsitalizaciju, a neki pacijenti su liječeni u okviru jedinica intenzivne skrbi ili su bili na dijalizi zbog zatajenja bubrega.

Pacijenti koji uoče simptome ketoacidoze trebaju odmah prestat uzimati SGLT2-inhibitore, te potražit liječničku pomoć.

Izvor:
FDA