Fekalna transplantacija može pomoći u liječenju autizma


Fekalna transplantacija može pomoći u liječenju autizma

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s Arizona State University pokazalo je da fekalna transplantacija mikrobiote može kod djece s autizmom za 25 posto ublažiti simptome autizma koji su povezani s jezikom, socijalnom interakcijom i ponavljajućim ponašanjem.

Također, valja istaknuti da je fekalna transplantacija mikrobiote doprinijela da djeca s autizmom budu manje hiperaktivna, razdražljiva i letargična.

Inače, velik broj djece s autizmom, od djetinjstva pati od kroničnih gastrointestinalnih problema kao što su proljev i zatvor. Smatra se da bi za to mogli biti odgovorni sojevi "loših" crijevnih bakterija ili nedostatak sojeva "dobrih" crijevnih bakterija. Neka prethodna istraživanja, pokazala su da u djece s autizmom nedostaje nekoliko stotina sojeva crijevnih bakterija.

Jednako tako, treba spomenuti da je fekalna transplantacija mikrobiote dovela do smanjenja gastrointestinalnih tegoba koje su trajale godinama, i to za čak 80 posto.

Obzirom da je u istraživanju sudjelovalo samo 18-tero djece, smatra se da bi rezultate ovog istraživanja trebalo potvrditi na znatno većem broju ispitanika.

Izvor:
Microbiome