Flasteri s nižim dozama estrogena uzrokuju manji rizik od moždanog udara nego pilule


Flasteri s nižim dozama estrogena uzrokuju manji rizik od moždanog udara nego pilule

Kanadsko i njemačko istraživanje provedeno na 75.000 ispitanica između 1987. i 2006. godine pokazalo je da su žene koje su koristile flastere s nižim dozama estrogena bile izložene manjem riziku od moždanog udara nego žene koje su primjenjivale oralno hormonsko nadomjesno liječenje (HNL).

Isto tako pokazalo se da je rizik od moždanog udara rastao i s primjenom flastera s većim dozama estrogena.

Trenutni savjet stručnjaka je da se primjenjuju što niže učinkovite doze hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL) u što kraćem vremenskom periodu.

Inače hormonsko nadomjesno liječenje se primjenjuje za ublažavanje simptoma menopauze.

Hormonskim nadomjesnim liječenjem unosi se u organizam prirodni estrogen koji se u jajnicima više ne stvara u dovoljnim količinama i zbog čega u mnogih žena nastaju nabrojene posljedice nedostatka estrogena. Druga je komponenta koju se unosi u organizam je gestagenska i ona oponaša učinak progesterona na maternicu.

Za gestagensku je komponentu važno da je snažna kako bi precizno regulirala ciklus (u žena koje još menstruiraju) i sigurno štitila sluznicu maternice od bujanja (u žena koje više ne menstruiraju). Neki među gestagenima potpomaže učinak estrogena, npr. dodatno smanjujući i ublažavajući valove vrućine i štiteći kosti od osteoporoze.

Izvor:
BBC