Fleksibilna sigmoidoskopija smanjuje smrtnost od svih uzroka


Fleksibilna sigmoidoskopija smanjuje smrtnost od svih uzroka

Poznato je da je probir za rak debelog crijeva učinkovit u smanjivanju stope smrtnosti od raka debelog crijeva. Nova studija je pokazala da jedan oblik probira, fleksibilna sigmoidoskopija, također smanjuje rizik od smrti od svih uzroka.

Prema procjeni znanstvenika, fleksibilna sigmoidoskopija smanjuje rizik od tri smrtna slučajeva na 1.000 osoba u dobi od 50 do 74 godine.

Fleksibilna sigmoidoskopija je za pacijente ugodnija pretraga od pretrage rigidnim sigmoidoskopom. Sigmoidoskopija se radi nakon pražnjenja rektuma pomoću fosfatne klizme. Intravenski lijekovi obično nisu potrebni. Pacijenta se postavi na lijevi bok. Nakon vanjske inspekcije i digitorektalnog pregleda, podmazani instrument se polagano uvodi 34 cm dalje od analnog sfinktera. Tada se zatvarač sigmoidoskopa izvadi, a instrument se dalje uvodi pod kontrolom oka.

Ukoliko se tijekom fleksibilne sigmoidoskopie uoči neka promjena, izraslina ili polip, liječnik može uzeti uzorak za biopsiju.

Koliko se vašeg rektuma i kolona može vidjeti tijekom fleksibilne sigmoidoskopije ovisi o iskustvu liječnika koji radi pretragu te o pripremi debelog crijeva za pretragu. Ako je vaš liječnik zabrinut zbog kvalitete pregleda, on može preporučiti ponavljanje fleksibilne sigmoidoskopije ili preporučiti drugu pretragu..

Izvor:
Annals of Internal Medicine