Gen odgovoran za ćelavost povezan s većim rizikom od težeg COVID-19 u muškaraca


Gen odgovoran za ćelavost povezan s većim rizikom od težeg COVID-19 u muškaraca

Odavno je poznato da je COVID-19 fatalniji za muškarce nego za žene, a novo istraživanje ukazuje da je dio tog prekomjernog rizika povezan s genom koji uzrokuje gubitak kose kod muškaraca.

Naime, pokazalo se da je među hospitaliziranim muškarcima s COVID-19, 79 posto njih imalo androgenu alopeciju u usporedbi s 31-53 posto što bi se moglo očekivati ​​za populaciju iste životne dobi.

Izgleda, da jedan ključni segment AR gena, utječe i na težinu COVID-19 i na sklonost muškaraca da izgube kosu zbog androgene alopecije.

Također, valja spomenuti, da je enzim nazvan TMPRSS2, ključan za COVID-19, također osjetljiv na androgene, a mogao bi na njega utjecati i AR gen.

Genetska analiza pokazala je, da je vjerojatnije, da će muškarci s određenim strukturnim razlikama u AR genu razviti teški COVID-19.

Smatra se da bi se aberacije AR gena mogle koristiti kao biomarker za identificiranje najugroženijih muških pacijenata s COVID-19.

Jednako tako, smatra se da su rezultati ove studije još jedan dokaz koji naglašava važnu ulogu androgena u težini COVID-19.

Izvor:
European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) meeting