Gen povezan s imunim sustavom ima važnu ulogu u razvoju Parkinsonove bolesti


Gen povezan s imunim sustavom ima važnu ulogu u razvoju Parkinsonove bolesti

Američko istraživanje provedeno na više od 2.000 bolesnika s Parkinsonovom bolesti te 2.000 zdravih dobrovoljaca pokazalo je da je gen unutar HLA regije (HLA- humani leukocitni antigen) povezan s razvojem Parkinsonove bolesti.

Prema riječima dr. Kira Zabetiana sa Sveučilišta u Washingtonu to znači da imunološki sustav vjerojatno igra ulogu u razvoju Parkinsonove bolesti te dodao da su već ranije postojale naznake da imunološki sustav može biti povezan s Parkinsonovom bolesti, neurodegenerativnom bolesti od koje oboljeva 1 do 2 posto ljudi starijih od 65 godina. Što znači da infekcija, upala ili autoimuni odgovor imaju određenu ulogu u razvoju Parkinsonove bolesti

Geni HLA sustava imaju važnu ulogu u obrani organizma od infekcija, a nedavno su prepoznati kao vrlo bitni pri sparivanju davatelja i primatelja u transplantaciji tkiva i organa. Ti geni imaju brojne i raznolike alele, što je prijeko potrebno za moguću obranu od širenja tumora između osoba koje nisu srodnici, no oni su također izloženi izrazitom prirodnom odabiranju u odnosu na njihovu ulogu u suzbijanju infekcija.

Izvor:
Reuters